Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Frustration över mediepolitiken – Alice Bah Kuhnke måltavla

Publicerad: 16 december 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Debatten om mediepolitiken exploderade – då stod den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke svarslös.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAlice Bah Kuhnke

Hon var i mångas ögon den största överraskningen i Stefan Löfvens nya regering. ”Från Disneyklubben till kulturminister”, skrev Metro om Alice Bah Kuhnke och länkade till Youtube-klipp från premiären på barnprogrammet 1992.

Snart vändes landets medie­kanoner mot ministern, som även ansvarar för mediepolitiken. En bransch i kris, frustration över åtta förlorade mediepolitiska år med Alliansen och höga förväntningar efter maktskiftet gjorde att bevakningen, debatten och attackerna nådde stormstyrka.

Efter den omtalade intervjun i P1 morgon, där fråga efter fråga avfärdades som hypotetisk, exploderade kritiken.

”Det är bara elva minuter. Men det ger en förkrossande bild av att Alice Bah Kuhnke ingenting kan”, skrev Expressens Gunilla Brodrej.

Det talades om ett drev, men utan en egentlig skandal i botten. Alice Bah Kuhnke kritiserades istället för vad hon inte gjorde.

– Även de opolitiska tjänstemännen på kulturdepartementet, som jobbat under flera ministrar, sade att de aldrig hade varit med om något liknande. Man kan verkligen bekräfta att det exploderade, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, till Dagens Media.

Organisationen har under hösten krävt besked om frågor som digitalmomsen, reklamskatten, presstödet samt finansieringen av public service.

– Man hade enorma förväntningar på henne, som var ett oprövat kort och en överraskning för samtliga. Men det fanns ingen klar mediepolitik, säger Jeanette Gustafsdotter.

Nyligen kom två efterlängtade besked. Alice Bah Kuhnkes ambition är att presentera både en proposition om förändrat presstöd samt en bred mediepolitisk utredning redan innan extravalet i mars.

– Vi är nöjda med att man nu verkar jobba snabbt med dessa frågor. Det är troligtvis ett resultat av att det exploderade. Explosionen har varit bra och viktig, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hur mediepolitiken påverkas av extravalet är en annan femma.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev