Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Frilansare protesterar utanför Sydsvenskans redaktion

Publicerad: 6 November 2015, 09:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:23

Riktar skarp kritik mot ledningen: "Det är inte bara affärsetiskt fel, utan även moraliskt och etiskt."


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Idag, fredag 6 november kl 11:30, samlades runt tio frilansjournalister för att protestera utanför Sydsvenskans redaktion i Malmö, detta precis som de gjorde i somras.

– Det är många som inte vågar vara här då de är rädda att bli av med sina frilansuppdrag, men vi var runt 70 stycken som skrev under ett brev till ledningen i juli. Förra gången vi demonstrerade var det flera från redaktionen som kom men de ville inte dela ut flygblad, säger Torbjörn Hallgren, ordförande i Frilans Syd, en del av distriktet Frilans Riks inom Journalistförbundet.

Enligt honom har Sydsvenskans ledning under hela sommaren och hösten valt att fortsätta publicera skribenters texter och fotografers bilder gratis utan att ge dem ersättning för dubbelpublicering.

De menar även att trots deras protester och flera förslag på lösningar från frilansarna fortsätter Sydsvenskan att vägra träffa sina frilansande journalister för förhandlingar.

De kommer att återigen dela ut flygblad till dem som passerar, med samma budskap som Sydsvenskan har till sina prenumeranter – att ingenting är gratis. Journalistik kostar.

– Sydsvenskan vill att vi ska hjälpa dem ekonomiskt i krisen med gratis material, vi som redan har sämst betalt i hela branschen genom ofta lågt satta arvoden. Vi fortsätter att stå upp för oss själva. Det här är inte bara affärsetiskt fel, utan även moraliskt och etiskt, säger Torbjörn Hallgren.

Pia Rehnquist, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydsvenskan, säger till Dagens Media att Sydsvenskan har rätt juridiskt.

– Jag förstår inte riktigt syftet med demostrationen. Hade de velat prata med mig så hade de väl ringt. Jag tänker inte göra någonting just nu bara för att de demostrerar. Hela grejen handlar om att vi tycker olika helt enkelt – de vill höja sina arvoden och vi vill inte det.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.