Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Frilansar i öppet brev till Peter Hjörne

Publicerad: 14 juni 2016, 07:18
Uppdaterad: 14 juni 2016, 09:20

Stampens tidningar hade inte kunnat ges ut om det inte vore för frilansarnas arbete, skriver 52 frilansar i ett öppet brev till Stampens huvudägare Peter Hjörne.


Ämnen i artikeln:

StampenPeter Hjörne

"Bästa Peter Hjörne!

För ett par veckor sedan stod du och sade att det var en "tung dag”. Stampen hade precis ansökt om rekonstruktion. Men det skulle inte påverka tidningarna, de skulle komma ut precis som vanligt. Vi är några som undrar hur du kunde lova det. Du hade ju inte kollat med oss, vi som skulle göra jobbet.

Det kanske inte är så många läsare som vet det, men idag görs en stor del av Göteborgs-Postens, och övriga Stampentidningarnas, texter och foton av frilansande journalister och fotografer. Allt man som GP-läsare kan se och läsa i Ekonomibilagan, Bostadsbilagan, Två Dagar, det mesta på kultursidorna, utrikesreportage, flera av söndagsreportagen, Mersmak, Världens gång och en stor del av helgläsningen om hälsa, träning, vetenskap och livsstil görs av fotografer och skribenter som inte har den ekonomiska trygghet en anställd har.

Nästan hälften av GP:s redaktion har fått gå under det senaste dryga året, och det är bara den senaste av en lång rad nedskärningar. Till exempel finns nu bara en enda anställd fotograf kvar. Vi tittar i den GP som kom ut fredagen den 20 maj, alltså sista arbetsdagen innan beskedet kom om rekonstruktionen. Samtliga bilder är tagna och levererade av frilansar, eller fotografer anställda på bildbyråer. Som nu inte får betalt för sitt jobb.

Och i den långa lista av företagare som Stampen är skyldiga pengar är ungefär en tredjedel skribenter, fotografer, översättare och andra egenföretagare eller små frilansfirmor som levererat innehåll. Utan oss skulle tidningen inte komma ut. Ändå kan du alltså lova att allt ska fortsätta som vanligt.

Vårt arvode ingår i rekonstruktionen. För vissa av oss rör det sig om några tusenlappar, för andra om närapå ett par hundra tusenlappar. Det glömde du nämna på presskonferensen. Du sade att det viktigaste var att värna de 3000 jobben. Ingen skulle behöva gå, och dessutom skulle alla få statlig lönegaranti. Att en stor del av dem som jobbar med Göteborgs-Posten, och de andra Stampentidningarna, inte skulle få betalt för det arbete de redan utfört, berättade du inte. Den här sommaren får många av oss ta till sparpengar, ställa in semestern eller låna av någon.

Vår nästa fråga är varför du och de andra ägarna tagit ut så mycket pengar ur Stampen de senaste åren. År 2011 fick ni 48 miljoner kronor i utdelning. Året därpå lika mycket. Sedan år 2000 har ni tagit ut totalt 330 miljoner kronor. (Siffror enligt DN 28/5). I takt med att allt fler läser nyheter gratis på nätet har de flesta dagstidningar haft det tufft. Dessutom har det varit finanskris och en kraftigt vikande annonsmarknad. Det är gamla nyheter. Under samma år som ni tagit ut 330 miljoner kronor har redaktionen på GP bantats kraftigt. De frilansarvoden ni betalat har stagnerat, eller i vissa fall sänkts. Hur går det ihop?

Hittills har vi hört förklaringen ”andra gjorde likadant”. Andra mediekoncerner har också delat ut bonusar och aktieutdelningar till ägarna, procentuellt sett större än era. Det argumentet håller inte. Vad andra gjorde är inte intressant, men vad ni gjorde och varför, det vill vi ha svar på.

Vi älskar att jobba som journalister och de flesta av oss har frivilligt valt att bli frilansare. Ingen kan säga att vi är tvingade att jobba för Göteborgs-Posten. Att vi som egenföretagare varken kan få A-kassa eller statlig lönegaranti är naturligtvis inte Stampens fel. Men frågan kvarstår: Varför är det vi som ska stå för förlusten? Varför ska vi inte få betalt för vårt arbete? Vi är fullt medvetna om att rekonstruktioner följer vissa lagar. Vi vet också att vi inte är de enda leverantörer som är drabbade. Men vi anser att vi har en särställning, eftersom att vi gör en så stor del av Göteborgs-Posten. Återigen, tidningen hade inte kunnat komma ut om det inte vore för oss. Vi kräver ersättning för de jobb vi uträttat. Vi tror att ni är fullt kapabla att hitta ett sätt att ersätta oss på.

Den 20 juni går vi till tingsrätten för att förhandla. Som brukligt vid rekonstruktioner går förmodligen de största fordringsägarna, det vill säga bankerna, först. Bankerna har tagit en medveten risk som lånat ut pengar till er. De har fått ränta på sina lån under tiden. Vi har däremot varken lånat ut pengar eller fått ränta. Vi har bara gjort vårt jobb.

Vi går till tingsrätten med tungt hjärta. Inte bara för att vi får en ekonomiskt tuff sommar, utan för att vi tycker om Göteborgs-Posten. Vi tycker att göteborgare förtjänar en bra tidning som bevakar och skildrar Sveriges näst största stad. Vi tror att journalistik är viktigt för samhället och för att demokratin ska fungera. Vi undrar varför det är vi som ska ta smällen nu?"

 

Vänligen/Ett stort antal obetalda frilansare:

 

Karin FingalTomas OhlssonJohan NilssonEmma EngströmLis Hellström SveningsonJennie DanielssonMaria BackmanAmerica Vera-ZavalaEva WieselgrenHanna JedvikLisa BrunzellBella StenbergPatrik LindgrenMalin LindrothHåkan LindgrenMartin RöshammarGörrel EspelundOve HaugenKarin LöwingIngemo OrstadiusJonas LindstedtAgnes ArpiEva PaulsenPetter TrensLena EkstrandMaja LarssonLars NicklasonThomas Kolbein Bjørk OlsenHannes DüklerAnna SvanbergOlof OhlssonSujay DuttEva-Lotta HulténNatalja SakoKarin TufvessonJonas Tobin

Anna Liljemalm

Linn Bergbrant

Katarina Höije

Mattias Hagberg

Per WahlbergTore LundMartin SpaakJocke ErikssonPia NaurinFredric AskerupÅsa WelanderLars Åberg

PM Jönsson

Camilla Larsson

Torbjörn AxelssonKarin Flodhammar

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

StampenPeter Hjörne

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev