Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Frigyes bok om Guillou kommer att ges ut

Publicerad: 5 mars 2014, 06:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:45

Bokförlaget Lindelöws har beslutat att ge ut boken om Jan Guillou, som Norstedts stoppade.


Efter en debatt mellan författaren Paul Frigyes och Jan Guillou, i SVT i början av året, beslutade Norstedts att inte ge ut "Höjd över varje misstanke". Författaren Frigyes har därefter, bland annat i Dagens Media, medgivit att hans alster om Guillou innehöll sakfel. Vilket Guillou även gjorde tydligt i SVT-debatten.

Under en period planerade Norstedts att ge ut en reviderad upplaga av boken. Men för ett par veckor sedan meddelade förlaget att de aldrig kommer att ge ut boken.

– Det som känns mest tråkigt är framtiden, jag funderar över min identitet. En dag vaknar man upp och inser att allt inte är som det varit de senaste 20 åren, sa Paul Frigyes då till Dagens Media.

Men nu skriver Expressen att "Höjd över varje misstanke" kommer att ges ut av Lindelöws förlag i Göteborg. I nyutgåvan kommer även ett nyskrivet kapitel om just debatten i SVT.

– Guillou är ett fenomen som förtjänar att beskrivas utanför hans egen berättelse. Jag ser det som en seismologisk studie, säger Paul Frigyes till Dagens Media.

Lindelöws bokförlag startade 1989. De beskriver själv att de "ger ut svensk och utländsk skönlitteratur, faktaböcker och en hel del pocket". Förlaget drivs av Tomas Lindelöw, som enda anställd, och hade enligt senaste bokslut en omsättning på 1,1 miljoner kronor. Resultatet slutade med en vinst på 1 000 kronor.

Jan Guillou säger till Expressen att boken liknar rent nätskvaller.

– Den är ungefär som om jag skulle googla mig själv. Det finns 122 000 inlägg på nätet enbart om hur lögnaktig jag är, och virar man runt i det där ett tag så hittar man ögonvittnen till de mest fantastiska händelser som aldrig har inträffat och som inte skulle kunna inträffa. Och en hel del av det som finns på nätet dyker upp i den här boken.

Dagens Media söker Tomas Lindelöw.

LÄS EN STOR INTERVJU MED PAUL FRIGYES HÄR:

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.