Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Frida Boisen: "GP:s chefredaktör ljuger"

Publicerad: 12 Augusti 2013, 09:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Storleksbråket i Göteborg fortsätter och nu anklagar stadens två tidningsdrottningar varandra för att vilseleda och ljuga för sina läsare.


" Vi är störst i Västsverige". Det hävdar både Göteborgs-Posten och Expressens Västsvenska edition GT.

Dagens Media har i flera artiklar berättat om storleksbråket i Göteborg som nu tar ny fart.

Anledningen är att GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein i en intervju med den egna tidningen tillbakavisar uppgifterna om att GP.se tappat 100 000 läsare sedan nyår.

Den första veckan 2013 hade GP.se drygt 583 000 besökare, vilket kan jämföras med drygt 486 000 läsare vecka 31.

Men trots siffrorna, som levereras av Kia index, svarar Cecilia Krönlein "nej" på frågan om tidningen tappat 100 000 besökare sedan nyår.

Ett tilltag som gör GT:s chefredaktör Frida Boisen rejält irriterad.

– Det korrekta svaret på frågan är ju "ja". Nu vilseleder och ljuger hon för sina läsare och annonsörer. Jag tycker att det är bisarrt och oroväckande att en chefredaktör ljuger i sin egen tidning, säger Frida Boisen till Dagens Media.

I sitt svar utvecklar Cecilia Krönlein resonemanget och pekar på att du jämför en vintervecka med en lugn sommarvecka. Vad tycker du om det?

– Hon kan nu säga vad hon vill om sina Orvesto-siffror och deras utveckling på nätet, men det är ju inte så att alla nyhetssajter per automatik minskar under sommaren. Vi har till exempel ökat med över 200 000 läsare sedan nyår, säger hon och fortsätter:

– Det är också obestridligt att GT.se gick om GP.se och hade fler unika besökare förra veckan. Det kan inte GP snacka bort.

Att GP blivit väldigt stressade av siffrorna är hon säker på.

– De har säkert haft panik och krismöten. Det är ju väldigt stort att GT går om GP. Och vi lär fortsätta att vara störst. Men det är märkligt att de blir så stressade att att man inte svarar sanningsenligt på en fråga.

Cecilia Krönlein själv låter trött när hon hör att Frida Boisen anklagar henne för att ljuga.

– Det får stå för henne. Jag utgår från att våra läsare är intelligenta och att de läser hela mitt svar, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Hade jag ljugit hade det varit bisarrt och oroväckande men det har jag alltså inte gjort.

Cecilia Krönlein sågar också, återigen, Frida Boisens analys – att GP.se tappat 100 000 läsare sedan nyår. Detta trots att siffrorna från Kia index talar sitt tydliga språk.

– Situationen är mer komplex än så, säger Cecilia Krönlein och syftar på att Frida Boisen jämfört en bra nyhetsvecka i vintras med en lugn sommarvecka då surfandet ofta är lägre.

– Man kan få fram den här siffran genom att ta en enskild vecka och jämföra den med en annan vecka då GP.se låg högt, men när man analyserar den här typen av trafik måste man ta säsongshänsyn, säger och hon fortsätter:

– Det går inte att dra slutsatsen att GP.se tappat hundra tusen besökare av de här siffrorna. Jämfört med förra sommaren har vi tvärtom ökat antalet unika besökare med fem procent.

Hon håller inte med om att det rör sig om ett Västsvenskt storleksbråk – men passar ändå på att ge en känga till Frida Boisen.

– Nej, jag tycker inte att jag har bråkat. Det enda jag har gjort är att bemöta de förvirrade och missvisande uppgifter som Frida Boisen har publicerat. Jag säger inte att hon ljuger men hon ger inte en hel och korrekt bild.

Vad tycker du om konkurrenssituationen i Västsverige nu för tiden?

– Det är jättekul att vi har konkurrens och GT gör ett jättebra jobb. Det går inte att dra de slutsatser som Frida Boisen gör av de här Kia-siffrorna men de säger en sak och det är att GT gör ett bra jobb.

Läs också:

Läs även:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.