Frias från ofredande av Niklas Orrenius

En kvinna i Malmö lade ut DN-journalistens adress på Facebook och skrev: "om ni skulle få lust att tömma en spann avföring i hans brevlåda eller bara urinera i den". Kvinnan har nu friats från ofredande i hovrätten.

I efterdyningarna av debatten om personen bakom pseudonymen ”Julia Ceasar” publicerade en kvinna i Malmö adressen till DN-journalisten Niklas Orrenius. I texten som följde uppmanade hon andra att utföra vissa åtgärder på adressen.

”Niclas Orrenius bor i Malmö på ………….(adressen utelämnad av rätten) om ni skulle få lust att tömma en spann avföring i hans brevlåda eller bara urinera i den. Låt svinet få känna på att han gick för långt när han gav sig på Julia Caesar, en handikappad sjuttioårig före detta journalist på DN som vågar skriva kritiska krönikor om den svenska massinvandringen. Detta vill Niclas Orrenius. Annika Hamrud och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski sätta stopp för genom att förfölja och trakassera Julia Caesar i hennes hem.”

Som förklaring till inlägget sade kvinnan att hon inte själv skrivit texten men att hon tyckte att Niklas Orrenius trakasserade "Julia Ceasar".

DN:s säkerhetschef polisanmälde Facebook-inlägget. En it-tekniker kom sedan fram till kvinnans identitet. Tingsrätten friade kvinnan för ofredande eftersom att handlingen inte utgjorde ett sådant hänsynslöst beteende som krävs för straffansvar. Domen överklagades till Hovrätten, som fastställer Tingsrättens beslut utan några ändringar.

”Även om inlägget måste anses som olämpligt och publicerades på en öppen facebooksida måste beaktas att det utgör en enstaka händelse", skriver rätten.

Publicerad 2016-09-29 11.18Uppdaterad 2016-09-29 13.05

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: