onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fredric Karén om SvD:s tapp

Publicerad: 2 oktober 2014, 12:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Tidningen har fokuserat på digital omställning, och det finns ett pris man får betala för det, säger Svenska Dagbladet chefredaktör Fredric Karén.

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Dagens Media har under torsdagen berättat att samtliga av de stora dagstidningarna fortsätter att förlora i räckvidd, enligt den senaste Orvesto-mätningen från TNS Sifo.

Mest tappar Svenska Dagbladet som har minskat räckvidden med drygt 12 procent det senaste året – från 403 000 till 353 000 läsare på vardagar. Söndagstidningen tappar lika mycket – från 423 000 till 370 000 läsare.

Mätningen gäller perioden 1 maj till 31 augusti 2014, jämfört med samma period 2013.

Fredric Karén, chefredaktör på SvD, säger att han inte är förvånad över siffrorna för hans tidning.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi tappar räckvidd. Men samtidigt så är jag inte jätteförvånad. Vi kommer nu analysera siffrorna, vi har inte gått in i detaljer och sett var och i vilka grupper vi tappar, säger han till Dagens Media.

Vad drar ni för slutsatser redan nu?

– För oss har 2014 handlat mycket om att ställa om till en digital organisation och journalistik. Vi har inte haft någon produktutveckling för pappret, och inte heller någon aktivitet för att driva räckvidd, typ face to face på stan eller sälja printprenumerationer. Vi har allokerat resurser för digital utveckling, det har varit den tydliga strategin 2014.

Fredric Karén, som tillträdde för ett år sedan, är positivt överraskad av vad den digitala satsningen gett. Svenska Dagbladet har haft en 50-procentig ökning av annonsintäkterna online, och tidningen har överträffat målet gällande digitala prenumerationer, enligt Karén.

– Och vi har haft bra tillväxt gällande trafik, både desktop och mobil.

Det låter som att ni är på väg att överge print?

– Nej, men det som sker är ett sätt att förhålla sig till hur publiken vill använda oss. Vi måste kunna erbjuda digitala initiativ. Vi fokuserar digitalt och det finns ett pris man får betala för det. Det digitala alternativet har inte varit tillräckligt starkt hos oss, och kan fortfarande bli starkare.

Väntar några satsningar på pappret?

– Jag stänger inga dörrar för redaktionell printutveckling, till exempel nya produkter på helgen. Men det är inget vi tagit något beslut kring.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev