Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fredric Karén lämnar SvD – Careborg tar över

Publicerad: 15 oktober 2019, 12:56

Anna Careborgs roll som publisher blir permanent. Fredric Karén lämnar för en ny roll inom Schibsted.

Foto: Staffan Löwstedt/ SvD

Anna Careborgs roll som publisher för Svenska Dagbladet blir permanent. Fredric Karén lämnar tidningen för en nyskapad roll inom Schibsted.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibsted

Fredric Karén gick i början av året på tjänstledighet för att hjälpa den kanadensiska mediekoncernen Torstar Corporation med digitalisering och digitala prenumerationer. Anna Careborg gick då in i rollen som tf publisher för Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Fredric Karéns uppdrag i Toronto: Fixa 30 000 prenumeranter på ett år 

Nu är det klart att Fredric Karén lämnar Svenska Dagbladet efter 17 år. När han kommer tillbaka från Kanada blir det till en helt ny roll på Schibsted. Han får ett särskilt ansvar för att bistå i den digitala transformationen och stärka det redaktionella samarbetet mellan Schibsteds tidningar i Sverige och Norge.

Siv Juvik Tveitnes, EVP på Schibsted News Media kommenterar rollbytet i ett pressmeddelande:

– Jag är otroligt glad över att Fredric tackat ja till den här rollen. Han har en lång och solid redaktionell erfarenhet och har genomfört omfattande omställningsprocesser över lång tid – och lett dessa på ett utmärkt sätt och med gott resultat. Dessutom är han en genuin samarbetsman.

Fredric Karén menar att det nya uppdraget påminner mycket om det han nu gör i Toronto: att transformera de redaktionella verksamheterna och göra dem mer bärkraftiga ekonomiskt, organisatoriskt och innehållsmässigt.

– Efter alla mina fantastiska år på SvD kan jag inte tänka mig ett roligare och mer meningsfullt sätt att gå vidare än att få göra mitt yttersta för att journalistiken på en mer övergripande nivå inom koncernen även fortsättningsvis ska stå stark, säger han.

LÄS MER: Svenskans största satsning på tio år – här är planen 

När Anna Careborg i vintras tog över ansvaret att leda Svenska Dagbladet satte hon igång ett förändringsarbete med det övergripande målet att ge läsarna en tidning som fullt ut svarar mot de krav som ställs på en modern tidning online.

– Det känns väldigt roligt och hedrande att få förtroendet att fortsätta leda Svenska Dagbladet. Att tillsammans med mina fantastiska kollegor på SvD och i Schibsted jobba vidare med det förändringsarbete vi påbörjat på tidningen under året. Jag känner mig ödmjuk inför de stora utmaningar vi står inför, samtidigt tror jag väldigt mycket på kvalitetsjournalistiken framåt och ser ett ökande behov i samhället av riktigt bra granskande och fördjupande nyhetsarbete, kommenterar Anna Careborg.

Siv Juvik Tveitnes är glad att Anna Careborg vill fortsätta som SvD:s publisher:

– Anna har fått väldigt mycket gjort på relativt kort tid och jag tycker det är otroligt häftigt att se hur SvD nu verkligen satsar på att skapa ett riktigt lyft för läsarna. Det ska bli spännande att följa och jag är säker på att det kommer att ge bra resultat.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibsted

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev