söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Frammarsch för granskande journalistik – Dagens Media inleder artikelserie om konsten att gräva

Publicerad: 17 januari 2023, 06:45

Med start i dag kommer Dagens Media att intervjua grävcheferna på några av mediehusen.

Foto: Getty Images/Jdwfoto

Allt fler redaktioner satsar på grävande journalistik. När läsarintäkter tar över blir unikt material nödvändigt. Och det mesta grävandet sker lokalt, fjärran från tjusiga prisgalor. Dagens Media har pratat med grävcheferna om framgångar, hinder och jobben de är avundsjuka på.

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningKalla FaktaGrävande journalistikNyheter

LH

Leif Holmkvist


Nyheter är sånt som nån vill dölja, resten är reklam.

Så lyder en gammal journalistklyscha, som inte är helt sann, men en bra grund för grävande.

Att granska makthavare gör medierna till ”fjärde statsmakten” och att avslöja orättvisor och missförhållanden har alltid varit en drivkraft för journalister.

Grävande är inget nytt påfund och Günther Wallraff var inte först med att jobba under täckmantel. När jag skriver detta ser jag från hemmakontoret den gula grannvillan där Ester Blenda Nordström vilade upp sig från strapatsrika resor innan hon tog motorcykeln över Skurubron för att festa med Klarabohemerna.

1914 publicerade Svenska Dagbladet hennes reportageserie om det hårda livet som piga på ett gods i Sörmland efter en månads wallraffande. Den blev startskottet för svenskt grävande och började publiceras bara timmar innan skotten i Sarajevo startade första världskriget. Artikelserien väckte stor debatt och Ester Blenda Nordström profilerades i Svenskans prenumerationskampanjer. Gräv sålde redan då.

Intresset för grävande journalistik har gått lite upp och ner genom åren, men just nu är den på stark frammarsch. Skälet är enkelt, den är uppskattad, efterfrågad och därför lönsam. Medieföretag, som förr fick merparten av sina intäkter från annonsörerna, jagar unikt innehåll när intäkterna i framtiden till största delen ska komma från läsarna. Ingen betalar för det som många publicerar gratis.

Allt fler lokala medieföretag startar grävgrupper, tar till sig metodiken och utvecklar den granskande kompetensen. Ingen begär att Borås Tidning ska gräva i riksdagens kvittohög eller avslöja Swedbanks penningtvätt, men de kan granska sina lokala politiker, Bibliotekshögskolans ekonomi, de lokala byggbolagens svartjobbare eller de uteblivna snabbtågen till Göteborg.

Det blir stora riksnyheter när skattefinansierade Uppdrag granskning avslöjar att Ericsson finansierat IS eller när resursstarka Kalla fakta visar upp riksdagspartiernas fiffel med privata bidrag. Men när Strömstad Tidning avslöjar kommunens övergrepp mot en romsk invånare blir det inga braskande rubriker.

Att det mesta grävandet görs lokalt vet Ulla Sätereie. Hon leder mastersutbildningen i undersökande journalistik vid JMG i Göteborg och är sedan ett år ordförande för Föreningen Grävande Journalister: 

– Den grävande journalistiken inom lokalmedia har aldrig varit bättre. Även små redaktioner med små resurser satsar rätt ordentligt på lokala gräv. De behöver inte ha grävgrupper eller grävnav, men de granskar sina kommuner och hittar korruption och skandaler.

Tidigare satt Ulla Sätereie tre år i juryn för Guldspaden:

– Då såg jag verkligen hur mycket bra journalistik det görs över hela landet. De är grymt duktiga och de gör skillnad.

Hon skrev också en magisteruppsats om de 128 arbetsrapporter som lämnats in av dem som nominerats till Guldspaden under fem år. Det gav en god inblick i hur grävkompetensen sprids:

– Många hade deltagit i seminarier och kurser om hur man bäst jobbar med grävande. Fojo och Grävande Journalister har bidragit med mycket. På JMG har vi sedan 15 år grävande som en tydlig inriktning. När vi då gjorde om kursplanen stod det klart att det är undersökningarna folk vill ha.

Mastersuppsatsen gav också en bild av vilka hinder grävarna oftast stöter på:

– Det är inte tidsbrist eller bristande stöd från cheferna. Det stora problemet är dessa ständiga inskränkningar av offentlighetsprincipen eller myndigheter som slänger handlingar eller kör dem i papperstuggen.

Stora gräv tar tid. DN eller Uppdrag granskning har råd att rota i ett halvår för att hitta ett smaskigt avslöjande. På lokalradion i Jönköping eller Karlskrona, på Helsingborgs-Dagblad, VLT, Norran eller Corren är det mer troligt att en lokal skandal grävs fram på tre till fem veckor. Men det är där grunden för god granskning görs.

Dagens Media kan av resursskäl inte skildra alla bra lokala grävprojekt. Men vi kommer den närmsta tiden att publicera intervjuer med grävchefer på åtta av de större medieföretagen. Du hittar dem alla under taggen ”grävande journalistik”.

Konsten att gräva – alla artiklar

Expressen: ”Pr-konsulter och bataljoner av informatörer undergräver väl motiverade granskningar”

Aftonbladets grävchef: ”Fler som slåss om tipsen i dag”

Så jobbar SVT med grävande journalistik

TV4:s grävchef: ”Myndigheterna har blivit mycket svårare att ha att göra med”

Frammarsch för granskande journalistik – Dagens Media inleder artikelserie om konsten att gräva

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev