Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Fotografer vägrar Expressens nya arvoden

Publicerad: 6 Februari 2015, 13:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:14

Expressens nya prislista för frilansfotografer, med sänkta prisarvoden, ifrågasätts starkt. Ett 30-tal fotografer vägrar nu arbeta för de nya priserna. Enligt bildchef Karolina Westerdahl är justeringen dock en nödvändig åtgärd.


Ett 30-tal frilansfotografer kommer i protest att vägra att jobba utifrån den nya prislistan. En av dem är Stefan Söderström, mångårig fotograf på Expressen. I går ventilerade han sin besvikelse över att Expressen sänkt lönerna för frilansfotografer i ett långt Facebook-inlägg.

Även Svenska Fotografers Förbund kritiserar den nya prislistan. Stefan Söderström säger till Dagens Media att han nu fått nog.

– Det är tråkigt att det har tagit den här vändningen. Jag förstår inte hur tidningen tänker. Det är konstigt att man inte tänker på vad vi levererar och lika konstigt att vi inte ska få betalt för det vi gör, säger han till Dagens Media.

Stefan Söderström menar att det är konstigt att en tidning och en koncern som redovisar vinst och samtidigt sparar pengar genom att sparka personal inte kan betala rimliga priser för bilder.

– Det är respektlöst mot oss fotografer. Vi står alltid redo och klagar inte, men våra omkostnader och vårt uppehälle måste gå ihop, säger han.

Han kommenterar också att de fotografer som accepterar den ”nya prislistan” bidrar till prisdumpning och är illojala mot sitt skrå.

– Tidningen vill inre heller föra någon diskussion. De har bara slängt det här i ansiktet på oss, säger han.

Även Svenska Fotografers Förbund har uppmärksammat problemet. På sin sajt skriver de att de ”stödjer fotografernas kamp”. Förbundet lyfter även samma fråga som Stefan Söderström:

” Tidningens vinst 2012 var 90 miljoner kronor och 2013 närmare 100 miljoner kronor. Bokslutet för 2014 visar också på vinst, för tolfte året i följd, med 85 miljoner kronor. Självklart borde tidningens anlitade frilansfotografer då också få skäligt betalt.”

Karolina Westerdahl är bildchef på Expressen. Hon säger att tidningen informerat inför den nya prissättningen redan i januari och att reaktionerna som nu kommer troligen hänger samman med att tidningen redovisat vinst.

– Det är deras fulla rätt att vara upprörda, men vi måste göra det här för att kunna satsa i framtiden.

Hon säger att den prislista som tagits fram utgår från BLF:s lista (Bild Leverantörernas Förening). Priserna är de samma för de första timmarnas arbete, men blir sedan lägre för längre jobb.

– Jag tror det här ger oss möjlighet att fortsätta göra bra bildjournalistik. Nu har vi möjlighet att skicka fotograferna på längre jobb.

En del av kritiken som framförts handlar om att det varit brist på dialog när den nya prislistan lagts fram. Hur tycker du dialogen sett ut?

– Vi har presenterat listan i enskilda samtal till fotografer vi jobbar med och tycker att vi haft en bra dialog, säger hon.

Kan det här leda till prisdumpning i branschen om vissa fotografer går med på er nya prislista?

– Vår avsikt är inte att det ska leda till prisdumpning, säger hon.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.