Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Fotobråket på Expressen fortsätter

Publicerad: 9 Februari 2015, 12:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:14

Fotoupproret på Expressen fortsätter. Nu riktar fotografen Stefan Söderström ytterligare kritik mot ledningen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Som Dagens Media tidigare berättat rasar frilansfotograferna mot Expressens sänkta frilansarvoden.

Stefan Söderström, som fotat för Expressens räkning i många år, riktar nu ny kritik mot ledningen.

Enligt honom är den prislista som tidningens bildchef Karolina Westerdahl tidigare hänvisat till i en intervju med Dagens Media tre år gammal.

– På Expressen stöttar man sig hela tiden på den, men de glömmer säga hur gammal den är. Det blir lite fånigt med en prislista som inte har justerats och indexreglerats på tre år, säger han till Dagens Media.

Karolina Westerdahl säger dock återigen att Expressens prislista utgår från det senaste giltiga avtalet mellan Bildleverantörernas förening (BLF) och Almega.

" Det är de uppdragspriser som vi utgått från tidigare också. Det finns inte längre något giltigt avtal mellan BLF och Almega att förhålla sig till", skriver Karolina Westerdahl i ett mail till Dagens Media.

Varför har ni i så fall valt att använda den? Enligt Stefan Söderström finns det ju en nyare prislista hos BLF?

" När inget nytt avtal ingicks med Almega finns bara rekommenderade priser (i avtalen med Almega har det också framgått att parterna kan komma överrens om andra priser och Bildleverantörernas Förening skrev själva om att inget ska skilja sig på den punkten från tidigare när avtal ersattes av rekommenderade priser)", skriver Karolina Westerdahl.

Stefan Söderström säger att den nya prislistan från BLF ser "helt annorlunda" ut, men att den inte innehåller några särskilt stora höjningar.

– Vi fotografer höjer nästan aldrig priserna. Det är något kunderna har varit bortskämda med, men man kan ju tänka sig att man måste justera upp dem efter tre år. Priset på bensin, försäkringar och annat som behövs för att leverera bra bilder går ju upp. Det är inget vi hittar på, säger han.

Tidigare har Karolina Westerdahl sagt till Dagens Media att fotografernas reaktioner troligen hänger samman med att tidningen nyligen redovisat vinst. Det håller Stefan Söderström inte med om.

– Det är ett gapflabb. Jag diskuterade detta med henne för flera veckor sedan. Det har andra fotografer också gjort. Alla har påpekat detta, men Karolina kan inte argumentera för sin sak, säger han.

I ett mail får Karolina Westerdahl chans att bemöta kritiken, men väljer att avstå.

" Jag för inte diskussioner med fotografer via branschmedia. Jag kan dock säga att vi har varit lyhörda för deras oro och att vi har varit tydliga med varför vi måste göra detta och att vi inte har för avsikt att bidra till dumpade priser. De typer av muntliga avtal och överrenskommelser man haft tidigare om rabatter etc ersätts nu med en tydligare lista", skriver hon.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.