Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Förslagen som ska rädda lokaljournalistiken

Publicerad: 19 mars 2015, 06:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Teknikneutral upplagemätning och utvidgat driftstöd. Det är några av regeringens förslag till förändringar i presstödet.


I dag presenterar regeringen, som tidigare utlovat, en proposition om presstödet. På DN Debatt skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke om förslaget som ska rädda lokaljournalistiken.

"Vi riskerar att få blinda fläckar på mediekartan där det helt saknas en granskande lokaltidning. Det går inte att beskriva på något annat sätt än som ett allvarligt hot mot demokratin när de journalister som rapporterar om verkligheten långt utanför Stockholms tullar förlorar möjligheten att utföra sitt jobb", skriver hon bland annat.

Totalt sker förändringar på sju punkter. En av åtgärderna som föreslås är ändrad upplagemätning som är teknikneutral och då även omfattar digitala läsarintäkter. Dessutom sänks kraven på andelen abonnerad upplaga från dagens 70 procent till 51 procent.

"Förändringen ger tidningarna ökade möjligheter att locka läsare genom exempelvis marknadsföring och kampanjer utan att samtidigt förlora rätten till driftsstöd", skriver Alice Bah Kuhnke på DN Debatt.

Regeringen vill också utvidga möjligheten till begränsat driftstöd även om täckningsgraden överstiger de nu tillåtna 30 procenten. Detta gäller dock bara dagstidningar på vissa utpekade orter.

Förslaget innebär också att det särskilda storstadsstödet slopas. Istället höjs stödnivåerna för hög- och medelfrekventa dagstidningar.

Regeringen ska också utreda möjligheterna till samdistribution av post och tidningar, enligt förslaget. Från och med den 30 juni avvecklas Presstödsnämnden som en egen myndighet och arbetsuppgifterna förs då över till Myndigheten för radio och tv.

Alice Bah Kuhnke skriver också att möjligheten till begränsat driftstöd, för tidningar som delvis är skrivna på finska, inte längre enbart bör gälla vissa utpekade orter utan utvidgas.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.