Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Forskare: Expressens valrapportering mest partisk

Publicerad: 18 Maj 2011, 11:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Medierapporteringen under valrörelsen 2010 var den mest balanserade på 30 år. Det visar en undersökning från JMG i Göteborg. Undantaget var Expressen som gick hårt åt Socialdemokraterna och den dåvarande partiledaren Mona Sahlin.


Ämnen i artikeln:

Expressen

– Det man kan se är att rapporteringen om socialdemokraterna och Mona Sahlin i Expressen har haft en betydig mer negativ vinkling än i övriga medier, i allt från bildval till redigering och innehåll, säger Kent Asp, professor och medieforskare på JMG i Göteborg, som i dag släpper en rapport om mediernas bevakning av riksdagsvalet 2010. 

Anledningen ser han i att Expressen redan tidigt sa att de skulle ha fokus på att berätta två historier, Sverigedemokraterna och Socialdemokratins ras.

– Har man den utgångspunkten så blir rapporteringen förstås också mer negativ. Expressen har varit konsekvent i det här fallet.

Det ligger nära till hands att tro att Kent Asp har en negativ inställning till Expressens rapportering, men det är tvärt om.

– Under de 30 år som jag har analyserat valen har det aldrig tidigare investerats så mycket resurser i valbevakningen som under 2010. Det var Expressen som drog igång det och Aftonbladet blev då tvungna att följa efter. Väljarna har haft tillgång till mer information än någonsin.

Han uppskattar att Expressen lagt 2,5 gånger mer redaktionella resurser på valet 2010 än det föregående valet, 2006. Att den förstärkta redaktionella bevakningen använts till vad han anser vara en obalanserad rapportering tror han ändå inte har påverkat valet.

– Nej, alla skrev ju om socialdemokratins ras. Expressen mer än andra förvisso men det är svårt att skilja ut dem från alla andra medier och avgöra vilken påverkan de har haft. Sedan skedde ju socialdemokraternas ras innan valrörelsen startade.

Thomas Mattsson svarar via mejl från New York där han i går tog emot första priset i INMA Awards för tidningens valsatsning.

–Förra gången professorn jämförde tidningar ansågs Expressen varit mest kritisk till Sahlin och Socialdemokraterna, men också - vilket vänsterdebattörerna som kommenterade hans rapport glömde återge - näst mest kritisk till Reinfeldt och Moderaterna. Jag upprepar att vi är glada för detta, men gärna hade toppat båda de listorna, säger Thomas Mattsson.

–Valets fokus blev Socialdemokratins kris och SD:s framfart, därför präglar också detta - helt korrekt - Expressens rapportering. Men lika lite som att Expressen efter valet 2006 "bestämde" att våra avslöjanden skulle avsätta moderata ministrar och statssekreterare, lika lite "bestämde" vi hur S och SD skulle bevakas inför valet 2010 - rapporteringen blir istället som partier och politiker förtjänar.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.