Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Förlustsviten bruten – Gota media med vinst

Publicerad: 15 juli 2019, 07:40

Efter sex rakta minusresultat gör Gota Media AB vinst igen. Dessutom ökade omsättningen med 74 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Gota Media

Gota media-koncernen hade ett positivt rörelseresultat (EBIT) om sex miljoner kronor 2018. Ingen jättevinst – men en förbättring relativt sex raka år med röda siffror. 

Koncernens vd Boine Gepertz säger till Dagens Media att man under åren med minusresultat tagit medvetna beslut, som försämrat resultatet, för en bättre framtida möjlighet att skapa reultat. 

– I de resultaten har vi medvetet plockat fram engångskostnader och ganska stora engångsnedskrivningar av goodwill därför att vi ville städa upp balansräkningen helt enkelt. 

Under 2011 gjorde Gota media-koncernen några förvärv, exempelvis av Skånemedia:
– Då uppstod stora goodwillposter i koncernens balansräkning. Dem har vi skrivit ned så att de goodwillvärden som finns kvar i balansräkningen är ganska små belopp. 

Han menar att konkurrenter som Stampen och Mittmedia har stuckit ut då de har haft stora goodwillposter samtidigt som de haft ett litet eget kapital.
– Det innebär en risk och och det har vi sett konsekvenserna av nu under det senaste halvåret då båda koncernerna har köpts upp. 

Ni ville inte göra samma misstag?
– Nej och vi har hela tiden haft mycket starkare balansräkningar. Så vi har klarat av att skriva bort de här goodwillvärdena och ändå ha ett starkt eget kapital kvar.

De värderingar som gjordes när tidningar och tidningsgrupper köptes upp fram till 2011–12 var på en helt annan nivå än vad man värderar tidningar till i dag, menar han. 

– Det var en annan ekonomisk situation på den tiden. Nu när vi inte är kvar på den höga nivån känns det också rätt att plocka ned de värdena i vår balansräkning. 

Den 1 januari 2018 bildade Gota Media också ett eget distributionsföretag – Point logistic. Något som bidragit till de förbättrade siffrorna:
– Då har vi fått in nya intäkter i och med att vi distribuerar DN, SvD, Di och andra tidningar i vår geografi. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gota Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News