fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Förlust för Metro

Publicerad: 15 april 2011, 05:31

Gratistidningskoncernen Metro International ökade intäkterna – men förlorade pengar under årets första kvartal.

Ämnen i artikeln:

Metro InternationalPer Mikael JensenMetroDagspress

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Som dagensmedia.se tidigare har berättat var Metro International lönsamt på helårsbasis under 2010.

Men för årets första kvartal – som brukar vara svagt annonsmässigt för dagspressen – gör Metro en förlust på 30 (51,6) miljoner kronor.

– Första och tredje kvartalet är generellt svaga för oss. Men vi är mycket nöjda med rapporten, speciellt förbättrningen av rörelseresultatet som är mycket kraftfull, säger Per Mikael Jensen till dagensmedia.se.

Rörelseresultatet, ebit, landar på minus 3,5 (32,3) miljoner kronor.

I Frankrike, där Metro upplever hård konkurrens, är rörelseresultatet minus 18,5 miljoner kronor.

Vad ska ni göra åt detta?

– Tyvärr kan jag inte gå in på allt vi planerar att göra. Men Frankrike befinner sig i samma situation som Sverige gjorde för ett antal år sedan då vi, Bonnier och Schibsted konkurrerade på samma marknad.

Så ni håller ut i väntan på en strukturaffär eller liknande?

– Ja vi håller definitivt ut.

Metro lyckades dock öka sina intäkter med 16 procent under första kvartalet, jämfört med samma period förra året. Intäkterna skrivs till nära en halv miljard kronor.

Sverige och Danmark fortsätter att vara starka Metro-länder. Rörelsereslutatet förbättrades i båda länderna med nära 10 miljoner kronor.

Metro Sverige ökar vinsten med 54% till totalt 21 miljoner kronor. Försäljningen har ökat med 6 procent under kvartalet.

– Vi stärker vår vinstmarginal ytterligare och är utan tvekan lönsammast av Sveriges större dagstidningar. Vi är inte bara Sveriges största tidning, Metro har passerat DN och är nu även Stockholms största dagstidning. Det bekräftar att vår satsning på att öka upplagan i de tre storstadsregionerna ger effekt. Under det gångna kvartalet har vi ökat upplagan med ca 5% för ytterligare stärka vår närvaro bland urbana konsumenter i Sveriges största städer.” skriver Andreas Ohlson, vd för Metro Sverige i ett mejl till dagensmedia.se.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev