Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Förlikning mellan SJF och Stampen om las

Publicerad: 14 april 2021, 08:50

Förlikningen innebär att såväl Stampen som SJF står fast vid sin ståndpunkt, men att medlemmen kommer att få ekonomisk kompensation. Till höger Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog.

Stampenägda Mediebolaget Västkusten och journalistförbundet har förlikats i tvist om kringgående av las.


Ämnen i artikeln:

StampenSJF

I augusti i fjol valde Journalistförbundet lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen efter att det Stampenägda Mediebolaget Västkusten, enligt SJF, kringgått lagen om anställningsskydd (las).

Mediebolaget Västkusten, som ger ut lokaltidningarna Alingsås Tidning, Lerums Tidning och Härryda-Posten/Partille Tidning, togs över av Stampen i samband med att det förra ägarbolaget William Michelsens Boktryckeri gick i konkurs 2019.

LÄS ÄVEN: Stampen köper Alingsås Tidning
Alingsås Tidning ska vara lönsamt 2020

I anslutning till ägarbytet gjordes organisationen om och det är i samband med detta som förbundet menar att mediebolaget har kringgått medlemmars företrädesrätt. Stampen å sin sida har hela tiden hävdat att man agerat korrekt och i enlighet med las.

Men under en muntli förberedelsen i Arbetsdomstolen i måndags enades parterna om en förlikning i tvisten, vilket innebär att den reporter som stämningsansökan rör får en ekonomisk kompensation som förbundet bedömer motsvarar den skada medlemmen orsakats.

– Förbundet anser fortsatt att principen om att företrädesrätten gäller i en konkurssituation är oerhört viktig. Vår uppfattning är att lagen om anställningsskydds regler ska iakttas i det fall en liknande situation skulle uppstå i framtiden, säger Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog

Den aktuella reportern har varit anställd på Mediebolaget Västkusten sedan 1992. 

Mer om tvisten

Journalistförbundet stämmer Mediebolaget Västkusten

Stampen: ”Vi har agerat korrekt” 

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

StampenSJF

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev