söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Förhandlingarna om pappersavtalet nära avslut – energipriserna trycker upp priset

Publicerad: 15 december 2022, 09:30

Ett minskat efterfrågetryck borde leda till att priset pressas ner, tycker Anders Westermark, men andra faktorer talar för motsatsen.

Nästa vecka ska ett pappersavtal vara på plats. Men det blir dyrt, befarar Samköpsgruppens ordförande Anders Westermark: ”Dubbelt mot för två år sedan.”

Ämnen i artikeln:

Gota MediaBonnierNyheter

LH

Leif Holmkvist


Sega förhandlingar förs mellan pappersbruken och tidningarna. Leveransavtalet löper ut vid nyår.

– Vi ska ha ett avtal klart före jul, hoppas Anders Westermark, som förhandlar för all dagspress utom Bonnier och numera även Gota.

Prisbilden i Europa för Standard Newsprint spretar mellan 7 500 och 10 000 kronor per ton.

Ett antal faktorer har samverkat till de skyhöga priserna:

Tillverkningskapacitet har lagts ned, till exempel i Hylte, Kvarnsveden och hos SCA samt i Finland. Bruk stänger tillfälligt på grund av höga energipriser. Returfiber försvinner ur systemet när papper används till kartong. El- och gaspriserna har tredubblats i tillverkningsprocessen. Intaget av färskfiber sjunker stadigt.

– Ett minskat efterfrågetryck borde leda till att priset pressas ner, tycker Anders Westermark. Men problemet är energipriserna som trycker upp papperspriset.

– Nej, det finns inte en enda faktor som talar för lokalpressen i dag. Elpriset är rekordhögt, papperet svindyrt, drivmedlen dyra och ett snöoväder på det.

Men även den mörka vintern viker med tiden och så även papperspriset, tror han:

– Vi ska sätta ett avtal för första kvartalet i första hand. Det är första gången vi vill ha ett kort avtal, annars brukar vi försöka få långa avtal för att få förutsägbarhet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev