Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Förhandlingarna havererade på DN

Publicerad: 10 September 2013, 11:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

UPPDATERAD. Uppsägningarna – och de kontroversiella omplaceringarna – får förhandlingarna på Dagens Nyheter att stranda, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I slutet av förra veckan valde Dagens Nyheters ledning att avsluta förhandlingarna med den lokala fackklubben på tidningen.

– Vi är oense om hur uppsägningarna ska gå till och hur man omplacerar folk, säger Anders Forsström, fackklubbsordförande på DN, till Dagens Media.

DN:s ledning vill omplacera 12 personer, journalister som i flera fall har jobbat länge på tidningen till en ny redaktion – som ska jobba med att producera material inför tidningens 150-årsjubileum. Något en DN-medarbetare som Dagens Media varit i kontakt med liknat vid "hittepåtjänster". Anders Forsström har tidigare inte velat uttala sig i den frågan.

– Man har skapat en ny redaktion som man vill föra över folk till, vi har hävdat att det handlar om provocerade uppsägningar, säger han nu om saken.

Enligt Anders Forsström vill Dagens Nyheter inte göra uppsägningarna enligt principen "sist in först ut". Det skulle troligen innebära att handplockade medarbetare som ledningen vill ha kvar skulle få gå. Istället vill ledningen säga upp medarbetare på grund av att de inte har de kvalifikationer som krävs.

– Det brukar man normalt sett vilja undvika, då det skapar stora sår i organisaionen och kan vara förnedrande för den som blir uppsagd, säger Anders Forström.

Enligt Dagens Medias uppgiftslämnare är stämningen på DN "oerhört tryckt". Trots att det finns en plan på vilka ledningen vill säga upp vet medarbetarna själva ingenting. Något som skapar en stor osäkerhet hos personalen.

– Vi har krävt att de som ska bli uppsagda ska få veta det, vilket även SJF cetralt kommer att kräva. Klubben har uppmanat ledningen att släppa all information som de kan släppa. Det är en väldigt ovanlig situation.

Inom några veckor väntar nu centrala förhandlingar mellan Dagens Nyheter, via Medieföretagen, och Journalistförbundet.

Den 7 mars tvingades DN:s chefredaktör Peter Wolodarksi inleda sitt förordnande som chefredaktör med att ge personalen ett otroligt dystert besked. På grund av ett massivt annonstapp menade han och ledningen att totalt var femte person skulle behöva lämna tidningen.

Initialt hoppades ledningen på att kunna lösa nedbemanningen utan uppsägningar, med hjälp av ett avgångsvederlag. Någon månad senare stod det dock klart att för få nappat på erbjudandet, som av facket kallats för ”snålast i branschen”.

Därefter inleddes långdragna förhandlingar. Förhandlingar som kantats av misstro mot ledningen med personalchefen Henrik Fontin i spetsen.

”Ett välbesökt och enigt klubbmöte i DN:s journalistklubb riktar skarp kritik mot företagets sätt att hantera övertalighet i samband med den pågående omorganisationen, med metoder som slår mot DN:s varumärke och redaktionens styrka i ett läge där företaget står inför mycket stora utmaningar”, skrev facket nyligen i ett uttalande.

Dagens Media söker DN:s personalchef Henrik Fontin samt tidningens chefredaktör Peter Wolodarski.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.