lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Författarförbundet stöder DN Kulturs frilansare

Publicerad: 19 april 2023, 14:57

Författarförbundet uttrycker sitt stöd för DN Kulturs frilansmedarbetare. Foto: Hanna Frick

Författarförbundet oroas över kulturkritikers arvoden och uttrycker nu sitt stöd för de 50-tal frilansmedarbetare som förra veckan lämnade in ett upprop till Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDagspress

SE


Förra veckan lämnade ett 50-tal frilansmedarbetare på DN Kultur in ett upprop in till DN:s ledning med krav på högre arvode för tidningens frilansande kulturkritiker. Många menar att de inte längre har råd att bedriva kritik. 

Nu uttrycker författarförbundet sitt stöd för frilanskritikerna som menar att nuvarande arvoden ligger under den tariff som gällde i slutet av 1990-talet.

Björn Wiman, kulturchef på DN, sade i en intervju med Dagens Media att han inte överraskades av kraven men menade samtidigt att tidningen ligger högt jämfört med resten av branschen.

I en intervju med Sveriges Radio säger han nu att han tycker att författarförbundet gör en korrekt analys.

– De talar om kritiken som en helt väsentlig del av det kulturella och det offentliga ekosystemet.

Han säger också att DN frilansare fick en rejäl höjning för fyra år sedan.

– Vi genomförde en höjning 2019 med 13 procent och det är en substantiell höjning. Det är så klart inte den enda höjningen man måste göra utan nu får vi titta på vad framför allt det senaste årets ekonomiska utveckling i resten av samhället får för konsekvenser. 

I brevet står det bland annat: ”Faktum är att våra arvoden sänkts både i faktiska och prisomräknade tal de senaste decennierna. Vid tidningskrisen i början av 00-talet justerades arvodena 'tillfälligt' nedåt. Trots en mindre höjning häromåret ligger nuvarande arvoden under den tariff som gällde i slutet av 1990-talet”

LÄS ÄVEN: DN Kulturs frilansare i upprop för höjda arvoden: ”Nu finns inga ursäkter”

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev