Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Fördömer domen: "En juridisk teknikalitet"

Publicerad: 19 Februari 2013, 09:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:55

Aftonbladet, Utgivarna och Svenska Journalistförbundet fördömer vapendomen mot Expressen-medarbetarna Thomas Mattsson, Andreas Johansson och Diamant Salihu.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSvenska JournalistförbundetUtgivarnaAftonbladet

Klockan 11.00 i dag meddelade hovrätten över Skåne och Blekinge sin dom mot de Expressen-medarbetare som i tingsrätten fälldes för vapenbrott respektive anstiftan och medhjälp till vapenbrott.

Nu får hovrätten hård kritik för att man fastställer tingsrättens dom – helt utan ändringar. Bland annat väcker domen starka känslor hos branschorganisationen Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, som säger sig vara mycket kritisk mot rättssystemet.

– För det första var det aldrig lagstiftarens avsikt att någon som inhandlar vapen utan intentionen att använda dem ska straffas, hon och fortsätter:

– Domen är paradoxal eftersom Expressen inte hade fällts om de hade genomfört granskningen efter att vapenamnestin träder i kraft den 1 mars.

Hon kallar vidare Expressens gransking av vapenhandeln i Malmö för samhällsviktig journalistik.

– Den påvisar ett stort problem och en samhällsfara och då är det tråkigt att hovrätten faktiskt väljer att döma Expressen.

Jan Helin, chefredaktör på konkurrenten Aftonbladet, är även han kritisk.

– Det är en anmärkningsvärd dom. Det har stått klart från början att Expressens uppsåt med vapenköpet var publicering för att belysa en viktig samhällsfråga. Jag är inte jurist, men hade hellre sett att hovrätten ansträngt sig för att fria Expressen på den grunden, istället för att fälla för olaga innehav, säger han till dagensmedia.se och fortsätter:

– Det framstår nu som om hovrätten lagt sin energi på en juridisk teknikalitet som i detta sammanhang inte främjar samhällsutvecklingen. Expressens reportage var kort sagt viktigare än denna dom.

Svenska Journalistförbundets ordfröande Jonas Nordling sågar även han domen.

– Vi har kritiserat åtalet från start. Domen är säkert riktig ur lagstiftningssynpunkt men vi kritiserar åklagarens val att gå vidare med det från början. Bevekelsegrunden var att testa gränsen för vad redaktioner får göra i sitt arbete. Det tycker inte vi är en lämplig bevekelsegrund. Det råder ingen tvekan om att det var ett publicistiskt uppdrag, det fanns inget annat uppsåt än att visa på brister i samhället.

Han tycker också att det är anmärkningsvärt att åklagaren över huvud taget valt att gå vidare med ärendet.

– Särskilt när man inte lyckas väcka åtal om olaga hot mot journalister i nätmiljö.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Sebastian Parkkila


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.