Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Folket läggs ner

Publicerad: 9 april 2015, 10:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:06

I dag fick personalen på tidningen Folket beskedet. I sommar kommer tidningens sista nummer.

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

AG

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se


Efter 110 år lägger tidningen Folket ner. Det fick tidningens personal veta av koncernledningen under torsdagsmorgonen.

– Det är en stor förlust för demokratin och yttrandefriheten. Ett samhälle mår bra av att det är många olika speglingar av det som händer och nu blir det en tidning mindre som kan göra det, säger Marie Hillbom, chefredaktör på Folket, till Dagens Media och fortsätter:

– Resultatet är att det blir en enögd nyhetsrapportering. Dessutom kommer det bli färre debatt- och insändarsidor där medborgare kan ge uttryck för sina åsikter. Visst kan man säga att det finns sociala medier där man kan göra detta, men det finns en vits med att vi har kvar publikationer som lyder under en ansvarig utgivare och där läsare kan gå vidare till Pressombudsmannen om det som står inte stämmer.

Enligt folket.se kommer tidningens sista nummer komma ut den 13 juni.

Marie Hillbom har arbetat på tidningen sedan 1996 och säger till Dagens Media att hon tycker att redaktionen har levererat en bra endagsprodukt med hög kvalitet men att tidningen upplagemässigt tyvärr inte har utvecklats så snabbt som ägaren och redaktionen hoppades.

Sören Axelsson är vd på Eskilstuna-Kurirens koncern som äger Folket. Det är han som har fått mandat av styrelsen att lägga ner tidningen.

– Vi konstaterar att vi inte når våra mål på 3000 prenumeranter i upplaga. Jag har ju hoppats på tidningen, men vi fick en rejäl knäck vid årsskiftet då vi miste många prenumeranter, säger Sören Axelsson till Folket och fortsätter:

– Nu är vi nere på 2000 prenumeranter. Vi har ju provat spännande saker som söndagsutgivning och gjort en högkvalitativ produkt. Vi trodde att vi hade en marknad för det här, men affärsidén håller inte.

Enligt Sören Axelsson har tidningen nu en prenumerationskuld till prenumeranterna. Den kommer antingen att betalas tillbaka eller så ska läsarna få ett erbjudande om att prenumerera på Eskilstuna-Kuriren. Enligt Folket uppgår prenumerationsskulden till över 590 000 kronor.

För en dryg månad berättade Mittmedia att tidningen Dagbladet läggs ner efter 115 år. Tidningen upphörden den 1 mars.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev