Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fokus chefredaktör: "Vi ställer extrema krav på källkvalitet och intellektuell hederlighet"

Publicerad: 19 mars 2015, 07:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

För första gången kommenterar Fokus chefredaktör Martin Ahlquist beslutet att stoppa Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen.


Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

I dag publicerades den på förhand mycket omtalade granskningen av Researchgruppen som gjorts av Ola Sandstig.

Granskningen skulle först publicerats i Fokus men stoppades sedan av tidningens tillförordnade ansvarige utgivare Anna Körnung med motivationen att texten inte höll för en faktakoll.

Beslutet fick hård kritik i vissa kretsar. Ola Sandstig själv har kallat beslutet för bedrövligt och fegt medan Piratpartiets tidigare partiledare Anna Troberg skrev ett blogginlägg med rubriken " Fokus rädsla visar att Sandstig har rätt om Researchgruppen".

När reportaget nu publicerats av Dagens Samhälle väljer Fokus föräldraledige chefredaktör Martin Ahlquist att för första gången uttala sig om bråket och om tidningens syn på ansvarsfull publicering.

" Fokus ställer extrema krav på källkvalitet, intellektuell hederlighet, journalistisk verkshöjd och språklig kvalitet. De jobb som klarar de kraven publicerar vi och skiter högaktningsfullt i om folk blir upprörda", skriver han på Twitter och fortsätter:

" Ilskna attacker och hot är något vi är vana vid. Mindre smickrande omdömen om enskilda personer på redaktionen och hot om rättsliga åtgärder har vi lärt oss leva med som en naturlig del av jobbet. Med samma logik och konsekvensneutralitet ställer vi texter som inte klarar kraven".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.