Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Flera redaktioner polisbevakas

Publicerad: 17 Februari 2015, 10:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Efter nazisternas aktion mot Expressen – Stockholmspolisen skyddar flera redaktioner.


Ämnen i artikeln:

ExpressenDN

Attacken mot Charlie Hebdo, där 12 människor varav nio journalister miste livet, har gjort hotbilden mot redaktioner och det fria ordet till en brännande politisk fråga.

2010 stoppades en planerad attack mot danska Jyllands-Posten, tidningen som 2005 publicerade de omtalade Muhammed-karikatyrerna. Jyllands-Posten har sedan dess höjt säkerheten betydligt. Bland annat har särskilda slussar installerats, som gör att enbart ett mindre antal personer kan ta sig in eller ut från tidningen samtidigt.

Just nu står ett antal redaktioner i Stockholm under polisbeskydd.

Efter att nazister från Svenska Motståndsrörelsen i fredags greps utanför DN:s och Expressens redaktioner valde Stockholmspolisen enligt uppgift till Dagens Media att förlänga bevakningen av vissa mediehus med uniformerad polis.

– Det rullar på tills vidare, vi sätter inget stoppdatum för denna typ av insatser, säger Kjell Lindgren, talesperson för Stockholmspolisen, till Dagens Media.

Han vill inte gå in på vilken typ av säkerhetsåtgärder som genomförs, eller vilka tidningar som har fått polisbevakning.

– Det vore ju kontraproduktivt. Men du kan nog räkna ut det med tanke på vad medierna har hanterat. Exempelvis har Aftonbladet och Expressen skrivit om vissa fenomen.

Kjell Lindgren bekräftar att DN och Expressen bevakas av polis.

– De har haft kontroversiella reportage och vi har bedömt att det behövs en insats tills vidare.

Expressen ska enligt uppgift till Dagens Media även genomföra installationer för att stärka skalskyddet. Som skalskydd räknas vanligtvis exempelvis entréer, dörrar och fönster.

– Jag kan inte kommentera vilka säkerhetsåtgärder som vidtas och hoppas att alla har respekt för att det här är frågor som vi inte kan vara transparenta kring, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, till Dagens Media.

Expressen publicerade flera bilder ur satirtidningen Charlie Hebdo, och har tidigare även publicerat bilder på konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Nyligen granskade Expressen Svenska Motståndsrörelsen.

– Jag upprepar gärna att vi tar detta på allvar och att Expressens historiska uppdrag, att granska nazismen, fortfarande är tidningens själva existensberättigande. Det är för sådan journalistik Expressen finns, säger Thomas Mattsson till Dagens Media.

I helgen attackerades ett möte på Krudttønden i Köpenhamn där Lars Vilks var en av talarna. En man sköts till döds, och tre poliser skadades.

"Det är många som står bakom Salman Rushdie. Lars Vilks är inte insläppt i samma fina salonger. Men nu prövas politiker, publicister och alla andra som hyllade satirmagasinet Charlie Hebdo och alla andra obekväma röster och pennor", skrev Thomas Mattsson i sin blogg om dådet.

Även DN och Sydsvenskan har tidigare publicerat bilder på teckningen, som publicerades 2007 i Nerikes Allehanda efter att den ratats av arrangörerna av en konstutställning på Tälleruds hembygdsgård.

Enligt uppgift till Dagens Media fick bland andra Aftonbladet polisbeskydd efter attacken mot Charlie Hebdo, något som tidningen inte ville kommentera.

– Våra säkerhetsrutiner och vilka åtgärder vi vidtar kommenterar vi inte externt. Det är en principiell hållning, uppgav Fredrik Lindén, informationsdirektör för Aftonbladets ägare Schibsted.

UPPDATERING:

I en tidigare version av denna text stod att Lars Vilks teckning ursprungligen publicerades i Nerikes Allehanda.

Enligt Nerikes Allehanda var en annan tidning var först med att publicera den.

LÄS REPORTAGET OM HOTEN MOT SVERIGES REDAKTIONER:

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.