Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fler lokaltidningar minskar utgivningen

Publicerad: 17 november 2022, 09:13

”Vi behöver optimera printaffären för att skapa långsiktig hållbarhet för våra papperstidningar och samtidigt säkerställa vår digitala transformation”, säger Carl-Johan Bergman, chef redaktionell verksamhet på Bonnier News Local.

Foto: Mikael Hellsten

Bonnier News Local fortsätter dra ned på antalet utgivningsdagar för nyhetsimperiets lokaltidningar. I vår drar ytterligare fem tidningar ned och ges då ut tre dagar i veckan: ”Behöver optimera printaffären”

Ämnen i artikeln:

Bonnier News LocalLokalpressNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Smålänningen, Värnamo Nyheter, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skaraborgs Läns Tidning kommer i vår bara att ges ut tre dagar i veckan. Därmed ställer de sig till en lång rad lokaltidningen som de senaste åren dragit ned på utgivningstakten. De ska ha minskat kostnaderna för tryck och distribution och, enligt Bonnier News Local, påverkat titlarnas ekonomiska resultat positivt.

– Journalistiken är vår kärna och det är den vi vill värna. Samtidigt behöver vi optimera printaffären för att skapa långsiktig hållbarhet för våra papperstidningar och samtidigt säkerställa vår digitala transformation. Av de frekvensjusteringar vi redan genomfört har vi sett många goda effekter. Vi har till exempel kunnat säkerställa att redaktionerna har möjlighet att utveckla journalistiken och ytterligare digitalisera innehållsproduktionen. Mer och bättre lokaljournalistik helt enkelt, säger Carl-Johan Bergman, chef redaktionell verksamhet på Bonnier News Local i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Klart: Tidningen Ångermanland minskar utgivningstakten 

Lokaltidningarnas chefredaktörer hyllar beslutet.

– Smålänningen har haft en extremt stark digitalt tillväxt senaste året. Mycket tack vare de satsningar vi gjort med att digitalisera vår innehållsproduktion, där till exempel olika livesändningar mer eller mindre blivit vardag. Genom frekvensjusteringen kan vi öka det fokuset ytterligare, säger Anders Sjölin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålänningen. 

Adam Jönsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för VGT-titlarna är inne på samma linje:

– VGT-titlarna kan genom frekvensjusteringen lägga ännu mer fokus på lokal kvalitetsjournalistik, vilket inte minst kommer accelerera vår digitala transformation, säger han.

Även Hanna Källqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare för Värnamo Nyheter, ser positivt på beslutet:

– På Värnamo Nyheter ser vi att förändringen ger en möjlighet att frigöra arbetstid för att kunna fokusera ännu mer på att göra riktigt bra lokaljournalistik – för både webb och print, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hälsingetitlar går ned i utgivning: ”Sexdagarsutgivning börjar bli väl dyrt”

LÄS OCKSÅ: Bonnier ser över utgivningstakten för Lokaltidningen 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev