Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Finland bättre än Sverige på pressfrihet

Publicerad: 12 Februari 2015, 08:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:13

Nya siffror – så står sig pressfriheten i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Under torsdagsmorgonen släppte organisationen Reportrar utan gränser sitt årliga pressfrihetsindex.

180 av världens länder har rankats efter sju kriterier, bland annat mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning samt hot mot journalister.

”Sett till hela världens sammanlagda betyg så har press- och yttrandefrihet haft ett svårt år. Antalet övergrepp har ökat med åtta procent sedan året innan”, skriver svenska Reportrar utan gränser på sin sajt.

Exempelvis har terrorgruppen IS gjort sig känd för att kommunicera via propagandafilmer – och för att halshugga journalister.

Enligt Svenska Dagbladet har antalet övergrepp globalt ökat med åtta procent jämfört med året innan. Stridande gruppers möjligheter att själva nå ut med sina budskap via sociala medier kan vara en faktor bakom ökningen i antalet övergrepp.

– Förr i världen var stridande parter beroende av massmedier för att få ut sitt budskap. I dag är det lättare att slippa journalisterna och i stället lägga ut material på Youtube och Twitter själv. Det innebär att den respekt de haft för journalister, för att de varit beroende av dem, har urholkats, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till Svenska Dagbladet.

Sverige avancerar i listan, från plats 10 till plats 5 över länderna med bäst pressfrihet.

Men tvärtom vad man kan tro har Sveriges betyg blivit sämre. 

– Det är naturligtvis roligt att Sverige klättrar till en femteplats. Att vi inte gör det för att pressfrihetssituationen har blivit bättre i Sverige, utan att länderna över oss har blivit sämre är däremot inte lika nöjsamt, säger Jonathan Lundqvist, på organisationens sajt.

Sverige har tidigare legat etta i Reportrar utan gränsers index. Enligt Svenska Dagbladet är det ”effekterna av FRA-lagen” som ligger bakom att Sverige har förlorat förstaplatsen.

Eritrea, där den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång sedan 13 år tillbaka, hamnar i botten på listan.

Läs Emanuel Sideas reportage om propagandakriget i krigets Syrien.

Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt. Här finns info om hur du som prenumerant läser tidningen digitalt.

Hela listan – här är Reportrar utan gränsers pressfrihetsintex 2015.

<iframe src="http://index.rsf.org/#!/embed" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.