Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Fick ölstinn idé – torskade drömjobbet på DI

Publicerad: 3 April 2014, 08:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

Branschen kan knappt tro att det är sant. För Dagens Media berättar Jojje Olsson själv om den blöta idén som kostade honom drömjobbet.


Allting var klappat och klart för Jojje Olsson. Om några timmar skulle han skriva på ett kontrakt för att bli Dagens Industris nya korre i Peking.

Men när han klev in på DI:s redaktion i tisdags förstod han direkt att något var fel – och att han blivit påkommen.

– Det var inte otrevligt men jag märkte det på atmosfären och redaktionschefen ville inte ta mig i hand, säger Jojje Olsson till Dagens Media.

Några månader tidigare hade Jojje Olsson stämt träff med DI:s nuvarande korrespondent i Peking Jenny Hedelin.

Vad han trodde var ett informellt möte var i själva verket det första steget mot en fast anställning på Dagens Industri.

Tanken var att han skulle ersätta Jenny Hedelin som DI:s korrespondent i Peking i samband med att hon slutar i sommar.

Kvällen innan mötet var Jojje Olsson ute och tog några öl med ett gäng vänner. Då föddes idén som kostade honom jobbet.

Istället för att själv gå till mötet skulle hans kompis gå dit och utge sig för att vara Jojje Olsson. Ett practical joke som alltså kostade honom drömjobbet.

Jojje Olsson har själv valt att berätta om haveriet på sin blogg och sedan blogginlägget publicerades i onsdags har över 10 000 personer läst det.

När Dagens Media når Jojje Olsson är han tillbaka i Peking.

- Med facit i hand kan man väl säga att jag ångrar lite vad jag gjorde, säger han.

Hur gick det egentligen till när du fick idén att skicka din kompis på mötet?

– Det var en gammal grej som dök upp igen efter ett par öl. Det var lite överförfriskat helt enkelt. Själva vadslagningen skedde vid midnatt och mötet var på morgonen efter så jag hade ingen tid att tänka över hur dumt det egentligen var.

Men du vaknade inte på morgonen och tänkte att det kanske inte var en så bra idé ändå?

– Jag minns inte riktigt hur det var men jag vaknade av att antingen min kompis eller Jenny Hedelin hörde av sig och då var det redan försent att backa ur.

Jojje Olsson berättar att han fick en dålig känsla redan samma morgon men att han valde att skjuta problemet framför sig.

– Det blev en slags paradox. Ju längre tiden gick desto mer ångestfullt och svårare blev det att fixa till det jag hade gjort, säger Jojje Olsson och fortsätter:

– Jag tänkte att om jag berättar om den här otroligt dumma saken redan innan jag träffar redaktionen så får jag väl kalla handen direkt. Därför bestämde jag mig för att prata med Jenny efteråt, om det nu blev ett jobb. Jag tänkte att det var det minst dåliga alternativet.

Med facit i hand var det kanske ändå det sämsta alternativet.

– Jag ångrar det i dag, man ska alltid vara ärlig och ta tjuren vid hornen direkt.

Jojje Olsson vill också betona att han inte lägger någon skuld på varken DI, Jenny Hedelin eller sin vän.

– Det här är helt min grej och DI gör inget fel när de inte vill anställa mig, trots att vi hade ett muntligt avtal. Jag förstår att de inte vill göra det och det vill jag vara tydlig med.

Beskriv känslan när du klev in på redaktionen för att skriva på kontraktet och insåg att något var fel?

– Jag blev väldigt besviken på mig själv och det sätt jag hanterat det här på.

Varför valde du att dela med dig av den här fadäsen i din blogg?

– Till och börja med så pratades det en del om det här i branschen. Därför ville jag beskriva det som hänt med egna ord så att folk inte hör det från någon annan än mig, säger Jojje Olsson och fortsätter:

– Dessutom är det en ganska färgstark historia som bygger på ett misslyckande. Jag tror att det är mer förtjänstfullt att dela med sig av sina misstag än att bara dela med sig av det som går bra. Det finns redan nog med självberöm och självförhärligande på internet. Alla skriver om hur fantastiska de är men jag tycker att man ska dela med sig av sina misstag också.

Har du lärt dig något av det här?

– Jag har lärt mig att ju tidigare man tar tag i ett skapat problem desto bättre är det.

Och att idéerna som man får under en blöt AW kanske inte alltid är de bästa?

– Haha, ja exakt.

Vad händer nu då? Har du tappat sugen?

– Nej jag ger absolut inte upp. Jag älskar att vara i Peking och har precis skrivit på ett kontrakt för min andra bok. Det här är inget som ändrar min inställning till yrkesvalet. Det är bara ett steg framåt i karriären som inte blev av.

Vad säger du om reaktionerna på blogginlägget?

– De flesta verkar uppskatta att jag delar med mig av något som gått fel. Folk vet ju att man gör misstag ibland, synd bara att det kostade mig jobbet.

Dagens Media har sökt DI:s redaktionschef Lotta Edling.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.