Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fiasko för monsterstormen – meteorologerna ber om ursäkt

Publicerad: 27 januari 2015, 13:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

Det skulle bli årets värsta storm. Nu ber meteorologerna om ursäkt för fiaskot – och ger Aftonbladets korrespondent Per Bjurman rätt om mediehysterin.


Det skulle bli ett rejält kaos med så mycket som 90 centimeter snö. " Monsterstormen" Juno, eller "The Blizzard of 2015" som den också kallas i USA, har varit hett nyhetsstoff även i Sverige.

– Mitt budskap till New York-borna är att vara beredda på någonting värre än vad vi någonsin varit med om förut, sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio bland annat inför stormen.

Men i dag står det klart att Juno knappast var någon monsterstorm. Snarare rörde det sig om en tämligen mild snösmocka. En av dem som uppmärksammat missen är Expressens reporter Niklas Svensson, som just nu befinner sig i New York.

" Vaknar på Manhattan och konstaterar att vi överlevt den 'historiska' och 'dödliga snöstormen'. Det bidde inte ens en tumme", skriver han på Twitter.

Gary Szatkowski, meteorolog på Nation Weather Services i New Jersey har nu, något överraskande, gått ut på Twitter och bett om ursäkt för missen.

" Jag vill be om ursäkt till alla viktiga beslutsfattare och till allmänheten. Ni fattade många tuffa beslut baserat på att vi skulle ha rätt men det hade vi inte. Återigen, ledsen", skriver han bland annat på Twitter.

Enligt CNBC har flera meteorologer som är kända i sociala medier även de bett om ursäkt.

En av dem som var tidigt ute och kritiserade den amerikanska och svenska mediehysterin kring stormen är Aftonbladets korrespondent Per Bjurman.

" Kära NÅN! Ska den årliga hysterin i NYC spridas till Sverige också!?! Det kommer snöa. Det har snöat förr. Inget kommer att hända", skrev han på Twitter i helgen.

I en krönika i Aftonbladet riktar han liknande kritik mot medierna.

" Hysteri utbryter inför varje 'blizzard' och i år slår den hysterin uppenbarligen rekord, eftersom även media i Europa jagar upp sig och människor som normalt vet bättre plötsligt börjar sms:a om att man ska vara rädd om sig. What? Det kommer att snöa – men inte tillnärmelsevis lika mycket som det snöar norr om Småland en normal vinterdag", skriver Per Bjurman.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio får även han sig en känga:

" Han ryckte på axlarna åt en liknande storm ifjol, när han var alldeles ny i sitt omhuldade ämbete, och fick svidande kritik för att stan inte alls var beredd när förväntat kaos utbröt dagen efter. Så nu tar han istället det säkra före det osäkra och överträffar till och med de kommersiella vädertjänsterna – alarmistiska så det räcker och blir över – i sina domedagsprofetior och pratar om 'det värsta som nånsin drabbat New York'".

Dagens Media söker Per Bjurman.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev