Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fellman om publiceringen av Kinas ambassads debattinlägg

Publicerad: 20 september 2019, 15:06

Debattinägget av Kinas ambassadör i Sverige / Peter Fellman, chefredaktör på Dagens Industri

Samma dag som Dagens Nyheter publicerade en helsideannons från kinesiska regimen publicerade Dagens Industri ett debattinlägg av Kinas ambassadör.


Ämnen i artikeln:

Dagens IndustriDagens Nyheter

Dagens Nyheter publicerade i dag, fredag, en helsideannons signerat den kinesiska regimen angående situtionen i Hongkong. Publiceringen, som kritiserats från flera håll, försvarades av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i SVT Nyheter:

– Grundinställningen är att vara så liberal som möjligt mot opinionsyttringar på annonsplats, säger han. 

En annan Bonnier Newssägd tidning, Dagens Industri, publicerade samma dag innehåll från kinesiska myndigheter. Det rör sig om ett debattinlägg från Kinas ambassadör i Sverige. I debattinlägget, som är signerat ambassadören Gui Congyou, skriver han bland annat att ”brottsvågen mot våra kinesiska turister” måste stoppas.

I debattinlägget står vidare att: ”hittills har vi aldrig fått ett enda meddelande om att något brott mot kinesiska turister hade klarats upp”. Han menar att Sveriges anseende som turistmål riskeras till följd av att ambassaden tvingas att utföra återkommande varningar till turister.

Peter Fellman är chefredaktör för Dagens Industri. Han berättar för Dagens Media hur tidningen tänker kring publiceringen.

– Vi tycker att det är otroligt viktigt att man ska kunna turista i Sverige utan att riskera att bli utsatt för rån. Nu visar det sig att kinesiska turister blir mer utsatta än andra för rån i Stockholm. Det är naturligtvis helt oacceptabelt och det har gått så pass långt att de känner sig tvungna att varna kinesiska turister som är på väg till Sverige. Så här ska det inte behöva vara i ett rättssäkert land som Sverige.

Hur ser era rutiner ut inför publicering av debattinlägg?

– I det här fallet har debattredakören PM Nilsson och jag pratat. Vi var eniga om att det här är en relevant och beklagansvärd utveckling samt en relevant och bra debattartikel, oberoende om det är från Kina, om det gäller kineser eller något annat folkslag.

 I debattinlägget påstås att det pågår en ”brottsvåg mot våra kinesiska turister”. Det presenteras siffror på antalet anmälningar av passförsluter till följd av stölder eller rån i år som ambassaden har mottagit. Siffror från andra år presenteras inte. 

– Det är en debattartikel. Vi går igenom alla inkomna inlägg och bedömer om de är relevanta och välskrivna och den här har gått igenom den granskningen. Men vi går inte och skriver om, antingen godkänner vi eller inte.

Flera svenska medier har tidigare fått ”anmärkningar” från Kinas ambassad. Till Medievärlden sade SvD:s (nu tjänstledige) publisher Fredric Karén i samband med att tidningen prickats att: ”Kinesiska ambassadens agerande mot svenska medier, som sammanfaller med att Kina fått en ny ambassadör, är anmärkningsvärt och allvarligt.” 

Men Peter Fellman har inte vägt in Kinas anmärkningar i beslutet att publicera dagens debattartikel.

– Det här har inget att göra med kinesiska myndigheter. Det handlar om att alla ska kunna känna sig säkra i Sverige när man turistar här. Dessutom är detta en stor växande inkomstkälla växande för Sverige, säger Peter Fellman.

Vad är din kommentar till att det är just avsändaren som är den som har riktat ”anmärkningar” mot svenska medier?

– Vi är väldigt öppna med att visa vem det är, och så får läsaren bedöma själv, avslutar Peter Fellman.

Axel Duberg

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.