Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Färre namnpubliceringar hos medierna

Publicerad: 19 augusti 2020, 09:26

Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter publicerar mer sällan namn på brottslingar.

Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter har blivit allt mer restriktiva med att hänga ut brottslingar med namn. Det visar en rapport från Institutet för Mediestudier.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterExpressenAftonbladetInstitutet för Mediestudier

I rapporten ”Uthängd – inte bara #metoo” undersöker professor Ester Pollack innehållet i kriminaljournalistiken och hur de tre tidningarna förhåller sig till namnpubliceringar under åren 2014 och 2019, och jämför med hur Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten gjorde under 1900-talet.

– Den stora bilden är att det är svårt bli kändis som brottsling i Sverige i dag. Traditionella medier avstår oftast från namnpublicering, säger Lars Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier, i ett pressmeddelande.

Den övergripande slutsatsen i rapporten är att tidningarna har blivit mer återhållsamma de senaste åren, jämfört med 1900-talet. Då identifierades misstänka brottslingar regelmässigt, men idag sker det betydligt mer sällan.

Mellan 2014 och 2019 är det dock få skillnader. Expressen publicerar under båda åren oftare namn än Aftonbladet, som i sin tur oftare publicerar namn än DN.

De tre tidningarna publicerar oftare namn när det handlar om personbrott än brott mot egendom. Dessutom är alla tre restriktiva med att ange brottslingarnas etnicitet.

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev