Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Fantastiskt att äntligen bli byxmyndiga”

Publicerad: 29 september 2010, 10:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:37

Tre frågor till Anders Öhrman, chefredaktör på hbt-magasinet QX, som firar att tidningen fyller 15 år och drömmer om att få berätta om en manlig, folklig idrottsstjärna som kommer ut.


– Det känns självklart fantastiskt att fylla 15 och äntligen bli byxmyndiga. Och det är lite overkligt att vi verkligen har hållit på så här länge. Flera av oss som jobbar nu har ju varit med sedan starten, under alla 181 nummer. Det känns lite oväntat att det skulle pågå så här länge, faktiskt.

Har det varit svårt för ett hbt-magasin att få genomslag i Sverige?

– Ja, det har det. Det var några år där i början som var tunga, vi var inte säkra på om vi skulle kunna få lön varje månad. Men sedan hände någonting, runt 1997-98. När vi började fanns det exempelvis inte många kändisar som var öppna med sina läggningar. Det var Jean Pierre Barda och Jonas Gardell. Men i dag finns det hundratals. Så det har hänt väldigt mycket.

QX utkom för första gången 1995, vid en tid då homosexualitet inte var lika accepterat. Lockar ni fler annonsörer nu än vid starten?

– Absolut. Det är en radikal skillnad. Det går inte ens att jämföra. Då var det bara gayklubbar och gayrestauranger som annonserade. I dag har vi exempelvis Fritidsresor, NK och andra liknande stora företag som vill vara med.

Vad har framtiden att erbjuda?

– Vi har ju precis gjort om tidningen ganska mycket – den har blivit mindre och tjockare – så den vill vi fortsätta utveckla. Sedan är det också så att vi hoppas på att det ska komma ut fler homosar. Helst en manlig folklig idrottsstjärna, det är min dröm. Idrottsvärlden präglas ju fortfarande av mycket homofobi. Det vore även fantastiskt om en riktigt känd tjej skulle komma ut som lesbisk. Annars kommer vi bara att fortsätta att göra det vi är bäst på.

Ardalan Samimi

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev