Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Falska" Wanja var en granne

Publicerad: 26 maj 2009, 09:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:36

Personen på Expressens förstasida är en granne till LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Dagensmedia.se kan berätta hur det gick till när de båda kvinnorna förväxlades.


Expressens reporter och fotograf väntade på LO:s ordförande utanför hennes bostad i centrala Stockholm. Uppdraget var att följa upp tidningens tidigare avslöjanden om att hennes vistelser med maken på LO:s lyxhotell Riva del Sole inte tagits upp i självdeklationerna, och erbjuda Wanja Lundby-Wedin en möjlighet att kommentera saken.

Vid elvatiden på kvällen anlände den kvinna som kom att förväxlas med LO-ordföranden. Enligt uppgift till Dagensmedia.se ska hon ha färdats i ett fordon som påminde om det fordon som Wanja Lundby-Wedin hade färdats i tidigare under dagen. Kvinnan är också till utseendet mycket lik LO-ordföranden.

På förmiddagen, samma dag som tidningen kom ut, blev Expressen via socialdemokraterna informerade om att personen som intervjuats kanske inte är Wanja Lundby-Wedin.

Expressen startade då ett omfattande arbete som syftade till att identifiera kvinnan som intervjuats. Efter en rundringning till ett stort antal grannar kom Expressen i kontakt med kvinnan som hade förväxlats med Wanja Lundby-Wedin.

Totalt bor ett fyrtiotal personer på Wanja Lundby-Wedins adress i Stockholm.

I en tidigare version av artikeln stod det att reportern ska ha gett uttryck för tveksamhet kring huruvida det verkligen var Wanja Lundby-Wedin han intervjuat. Det dementeras av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som säger:

- Det här påståendet är ett rykte som jag sett på internet och som reportern har dementerat för editionschefen som är i tjänst sedan i går. Även den editionschef som jobbade med publiceringen i söndags kväll dementerar påståendet. Jag tycker inte att det är juste att antyda att en reporter skulle ha uttryckt tveksamhet och sedan ändå ha skrivit en text som publicerades stort uppslaget, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, och fortsätter: - Jag har uppfattningen att Expressens dundertabbe var ett resultat av missförstånd och misstag, men vill påminna om att inte heller Wanja Lundby-Wedin direkt upptäckte att det inte var hon på bilderna när hon väl såg tidningen.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.