Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fackklubben på DN protesterar mot ökad arbetstid

Publicerad: 20 april 2016, 10:19
Uppdaterad: 20 april 2016, 10:24

I ett öppet brev protesterar fackklubben på Dagens Nyheter mot ledningens krav på ökade arbetstider.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Som Dagens Media tidigare berättat vill ledningen på Dagens Nyheter öka journalisternas veckoarbetstid från 37,5 till 40 timmar. De som jobbar skift får upp till fem timmar mer arbetstid per vecka, som ska läggas ut som nya hela arbetsdagar.

De anställda får ingen ersättning för den ökade arbetstiden, enligt förslaget. Det skulle medföra en lönesänkning på upp till 14 procent på arbetad tid, efter beräkningar från journalistklubben.

Klubben har bland annat låtit göra en namninsamling emot förslaget, vilket har resulterat i att totalt 146 av 178 fastanställda har skrivit på.

Nu går klubben ut med en protest mot ledningens förslag i ett öppet brev:

”Dagens Nyheter kräver av sina journalister att de ska utöka årsarbetstiden med 115–230 arbetstimmar. Utan ersättning. Det är som om arbetsgivaren skulle kapa cirka 3–6 semesterveckor eller sänka lönen med uppemot 14 procent. Ledningen, som själva inte avser att sänka sina löner eller förmåner, hänvisar till sämre ekonomi. Ändå gör Dagens Nyheter stora vinster och räknar även i år med en vinst som de flesta andra tidningar bara kan drömma om.

Företaget hävdar att redaktionen arbetar högst 37,5 timmar per vecka. Så är inte fallet. Tvärtom har högre krav, digitalisering och ny teknik lett till att journalistyrket likt många andra yrkesgrupper fått en ökad arbetsbelastning. Gränsen mellan arbete och fritid har för många upphört. De stickprov och undersökningar journalistklubben på Dagens Nyheter gjort talar för ett snitt på betydligt mer än 40 arbetstimmar per vecka. 

Värst slår arbetstidsförlängningen för de som arbetar oregelbundet. Trots att aktuell stressforskning visar att skiftarbetare löper större hälsorisk samt betalar ett socialt pris, vill företaget utan undantag jämställa oregelbundna natt- och helgtjänster med vanlig 40-timmarsvecka. Journalistklubben på Dagens Nyheter menar att företagets krav strider mot arbetstidslagen och regeringens nya föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö, som trädde i kraft så sent som 31 mars 2016. Föreskrifterna, som jämställs med lag, tar just fasta på sådant som berör pressade organisationer som arbetsbelastning och arbetstid.  

Att utöka arbetstiden är otidsenligt, sättet att göra det på är uppseendeväckande nonchalant och visar dessutom en brist på respekt för ingångna avtal och en 40-årig praxis. Det är också kontraproduktivt och riskerar att skada Dagens Nyheter och de anställdas hälsa. 

Vi hoppas att redaktionsledningen och företagsledningen tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka kravet om att förlänga arbetstiden.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev