Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket rasar mot Schibsted – varnar för "en skammens jul"

Publicerad: 19 November 2014, 07:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:22

Fackklubbarna på Schibsted kräver att de bemanningsanställda på Schibsted Media ska få samma erbjudande som alla andra.


Igår stod det klart att mellan 30-40 tjänster försvinner när Aftonbladet ska spara 40 miljoner kronor.

Hårdast drabbas de bemanningsanställda på Schibsted Media och nu ger fackklubbarna på Svenska Dagbladet och Aftonbladet sitt stöd.

I ett uttalande, som undertecknats av fackklubbsordförandena på de fyra fackklubbarna på Schibsted, konstaterar man att såväl Aftonbladet som Svenska Dagbladet under senare år har genomgått ett stålbad med i princip regelbundna nedbemanningar.

Nedbemanningarna har klarats utan uppsägningar och med avgångsvederlag och även den här gången erbjuds ett frivilligt avgångsvederlag. Men som Dagens Media kunde berätta igår omfattas inte bemanningsbolaget Schibsted Media av detta erbjudande.

" Samma dag som de anställda i Aftonbladet och Svenska Dagbladet fick detta erbjudande fick de anställda i Schibsted Sveriges interna bemanningsbolag, SMAB, veta att personalstyrkan måste minskas till följd av att nedskärningarna i de två enda "kundföretagen". En LAS-lista kommer att upprättas – men ingen andas ett ord om avgångsvederlag. Detta är det slutgiltiga beviset för Schibsted Sveriges cyniska personalpolitik där man delar upp personalen i A- och B-lag. De ansvariga cheferna själva kallar det "flexibilitet"...", skriver facket.

Man konstaterar också att de bemanningsanställda redan hade betydligt tuffare villkor än anställda på Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

" De går på bemanningsavtalet och inte SJF-avtalet (även om det lokala avtalet på någon punkt är bättre än det centrala bemanningsavtalet), de får sina kontrakt med AB eller SvD förlängda med sex till nio månader i taget och de har i medeltal löner som understiger de fast anställdas med 6.000 kronor".

Fackklubbarna på Schibsted kräver nu att de anställda i Schibsted Media också ska erbjudas avgångsvederlag.

" Argumentet att SMAB inte har dessa resurser håller inte. Det har inte Svenska Dagbladet heller, det är Schibsted som skjuter till medel - nu liksom tidigare. Fram till den 16 december har cheferna på Aftonbladet och Svenska Dagbladet tillgång till en "penningpåse" vars innehåll ska täcka sökta och beviljade avgångsvederlag. De anställda i SMAB, som nu alltså drabbas hårdast, ska däremot hålla fingrarna borta. Pengarna är ju enbart avsedda för koncernens A-lag! Om inte de styrande i Schibsted Sverige, och ytterst i börsnoterade mediegiganten Schibsted ASA (vars aktie den senaste tiden rusat på börsen) inser det oacceptabla i detta blir det en skammens jul för oss alla".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.