Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket på SVT: "Det kändes som en galen rekrytering"

Publicerad: 15 December 2015, 12:32
Uppdaterad: 16 December 2015, 07:14

Journalistklubben på SVT tycker att Jan Helin är en god publicist men har frågetecken kring hur han kommer att påverka organisationen framåt.


Ämnen i artikeln:

SVT

Petteri Karttunen, ordförande för SJF-klubben på SVT, säger till Dagens Media att nyheten att Jan Helin kommer att bli programdirektör på SVT kom som en "chock".

– När jag fick reda på det så var jag först helt tyst och tänkte "Hörde jag fel? Kan det finnas en namne?" Sen började jag skratta för det kändes som en galen rekrytering och jag började fundera "Varför vill han det här? Varför vill SVT det här?", men det gick över ganska snabbt.

Petteri Karttunen menar att han tycker att Jan Helin är en god publicist.

– Han har en bra grund att stå på, speciellt i de frågor som gäller att värna demokratin och fokusera på alla människors lika värde, det är frågor som är väldigt viktiga för oss på SVT.

Finns det några frågetecken?

– Det finns alltid frågetecken. Han kommer kunna bestämma väldigt mycket över SVT:s utbud och just nu funderar vi mest över vad han har för publicistisk plan; kommer vi börja mer med klickjournalistik? Ska SVT bli Aftonbladet?

Han menar att de från början kommer vara tydliga med att de behöver se över stödfunktionerna för den nya programdirektören, som senast kommer från en tidningsredaktion.

– Han kommer att ha en beställarorganisation under sig och det är klart att han har en bristande kompetens när det gäller reguljär-tv. Och det finns även frågetecken kring hur han kommer att ta hand om barn- och ungdomsprogrammen, vad jag vet har han innan mest fokuserat på nyheter.

Under eftermiddagen har journalistklubben på SVT haft ett möte.

– Vi har kommit fram till att vi inte kommer att invända mot förslaget i sak. Däremot har vi en massa frågor som vi kommer att ta upp med Hanna Stjärne. Men det är klart att de nya programdirektörerna är välkomna.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.