Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket på Expressen: "Handlar inte bara om att spara"

Publicerad: 2 September 2014, 11:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Först i morgon kommer Expressens nya organisationen att presenteras. "Klart det finns en oro", säger fackets ordförande Olle Fors.


Vid ett stormöte strax före lunch i dag presenterade nya vd:n Gunilla Herlitz och chefredaktör Thomas Mattsson besparingsplanerna.

Förslaget innebär att 70 tjänster försvinner, varav 50 på redaktionen.

I morgon är tidningens fackliga företrädare kallade till ett möte för "risk- och konsekvensanalys".

Olle Fors är ordförande för fackklubben på Expressen:

– Vi har ännu inte sett förslaget till ny organisation. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om 70 människor, det är 70 tjänster.

– Nu måste vi gå igenom den nya organisationen, och se om den kan spara pengar. Det handlar ju inte bara om att spara, utan också se till om det går att tjäna pengar.

Hur reagerade du på sparkraven?

– Vi har sparat varenda år, netto, där det har gått att spara har vi sparat. Och fört över resurser till de delar där det gått att tjäna pengar.

Vad har du mött för reaktioner hos dina medlemmar?

– Det är klart att det finns en oro, men det tror jag alla som jobbar inom media känner, mer eller mindre, säger Olle Fors och fortsätter:

– Fördelen med Expressen är att vi har visat att vi visat att vi kan hitta snabba och smarta lösningar. En gång i tiden gick vi med 250 miljoner i förlust, och lyckades lösa det också. Nu går Expressen med vinst.

 

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.