Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket på Aftonbladet: "Oro över arbetsbördan"

Publicerad: 22 Mars 2018, 09:10
Uppdaterad: 22 Mars 2018, 14:08

Nio tjänster ska kapas på Aftonbladets printavdelning – kritiska röster har höjts kring hur medarbetarna ska klara av att göra en lika bra produkt som tidigare.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

En vecka har gått sedan det hölls ett obligatoriskt möte på Aftonbladet där medarbetare på printavdelningen fick reda på att det kommer ske nedskärningar på avdelningen.

Totalt ska nio tjänster kapas i samband med förändringen. Som del i nedskärningen kommer en stor del av redigeringen flyttas till dagtid, vilket innebär att nattredaktionen kommer påverkas.

Enligt uppgifter till Dagens Media ska nattredigerarna gå från sex till två anställda medan nöjet minskar från två till en redigerare. Förändringarna på Aftonbladet ska ha väckt stor upprördhet och oro bland medarbetarna.

Susanna Vidlund, ordförande Aftonbladets Journalistklubb, hänvisar till arbetsgivaren när det kommer till fakta och siffror om hur den nya organisationen kommer se ut rent konkret. Men hon bekräftar dock att det har väckts kritiska röster kring hur personalen ska kunna hålla samma nivå som tidigare i sitt arbete på färre personer. Samtidigt säger hon även att det finns en generell förståelse för att den här typen av omstrukturering görs.

– På generell basis finns det en relativt stor förståelse att förändringar görs på print, men på individplanet är det klart att man kan ha synpunkter på hur det här påverkar ens tjänst och funderingar kring hur det här kommer påverka tidningen och produkten som vi arbetar med, det finns det en oro kring. För mig personligen är det viktigt att ingen ska behöva förlora jobbet.

Ambitionen med nedskärningarna på print är att ingen ska bli av med jobbet utan att de medarbetare vars tjänster försvinner istället ska omplaceras.

– Ett antal personer kommer behöva byta tjänst, då är det viktigt att alla känner sig väl omhändertagna och känner sig trygga i den situationen. Samtidigt är det jätteviktigt att vi kan fortsätta leverera en bra produkt och att medarbetarna ska kunna jobba kvar med bra arbetsvillkor.

Vad handlar kritiken om?

– Det finns kritik som lyfts fram kring den nya organisationen och det handlar bland annat om att det blir färre redigerare på natten och flera frågar sig om en ökad arbetsbörda kan göra oss mer sårbara. Man oroar sig på individnivå om att förändringen innebär att man får mer att göra. Arbetsgivaren har gjort beräkningar på hur många sidor som redigeras på natten, det är svårt att säga nu, men det verkar som att det kommer bli en ökad arbetsbörda även om vi kommer arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Susanna Vidlund och fortsätter:

– Det har även lyfts frågor om det kommer blir svårt att behålla duktig personal och att rekrytera in nya personer. Det är inte ett så stort tillskott av printredigerare på grund av hur situationen ser ut, så den personal och kunskap vi har är viktig att behålla som jag ser det, det behöver vara ett attraktivt jobb.

Var i processen ligger ni nu?

– Förra veckan informerades medarbetarna om hur den gamla och den nya organisationen kommer se ut. Därefter har alla haft några dagar till att smälta nyheten. Sedan har HR börjat kalla till personliga möten med alla medarbetare som berörs av förändringen, sedan får man utgå från vad som kommer fram i samtalen.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.