Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket om DN-ledningen: "Vi är bestörta"

Publicerad: 13 September 2013, 14:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

Ledningen har redan bestämt sig – men de som ska sägas upp får inget veta. Nu riktar facket hård kritik mot ledningen på DN.


Ämnen i artikeln:

BonnierDagens Nyheter

Som Dagens Media kunde berätta i tisdags har förhandlingarna mellan ledningen och facket på Dagens Nyheter havererat.

Anledningen är de omplaceringar och uppsägningar som ledningen just vill genomföra inom ramarna för det sparpaket som ska sänka tidningens kostnader med 20 procent.

Tio personer ska sägas upp och nu riktar facket mycket hård kritik mot ledningens sätt att hantera nedskärningarna.

Anledningen är att ledningen, med hr-chefen Henrik Fontin i spetsen, "vägrar" att berätta vilka tio som ska sägas upp. Detta trots att centrala förhandlingar står för dörren.

Frustrationen på tidningen framgår av ett internt mejl från facket till de anställda på DN som Dagens Media tagit del av.

" Eftersom den centrala förhandlingen bland annat omfattar om dessa tio kollegor har "tillräckliga kvalifikationer" vill både den lokala kubben och förbundet kunna förbereda förhandlingen på bästa sätt. Detta omöjliggörs på grund av DN:s agerande", skriver facket i mejlet.

Som skäl till att inte berätta för de 10 personerna ska ledningen ha uppgett "tidigare reaktionsmönster".

" Vår tolkning är att företaget önskar mer positiva "reaktionsmönster", även om det är fråga om information som kan upplevas negativt för den enskilde och redaktionen som helhet".

Slutligen avslutas mejlet med en rejäl sågning av ledningens agerande.

" Sammantaget är vi bestörta över hur företaget resonerar och hur lättsinnigt företaget tänker behandla tio kompetenta medarbetare som under åratal gjort ovärderliga insatser för DN. Vi kan inte heller se detta som annat en än ytterligare försening av de centrala förhandlingarna.

Vi vill åter påminna om att bemanningsplanen för redaktionen förhandlades klart den 28 juni, det vill säga för snart tre månader sedan. Trots detta informeras inte redaktionen i sin helhet. Vi arbetar på ett företag som arbetar med information och kommunikation. Detta märks inte på det sätt ledningen väljer att berätta om sina planer och beslut".

Dagens Media har sökt DN:s fackklubbsordförande Anders Forsström.

I högerspalten kan du läsa alla artiklar om DN:s senaste sparpaket.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

BonnierDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.