Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket: "Ledningen spelar ett högt spel"

Publicerad: 22 augusti 2012, 08:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:14

Mellan 50-60 tjänster försvinner från Svenska Dagbladet – som ska spara 40 miljoner kronor. Nu får ledningen hård kritik av facket som menar att man går alldeles för fort fram.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Det var tidigare i dag som ledningen presenterade det tuffa beskedet för Svenska Dagbladets medarbetare. Beskedet har tagits emot med bestörting i Mediesverige och sparpaketet har kallats för en "panikåtgärd" av Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Thomas Berglund är fackklubbsordförande på Svenska Dagbladet och han håller delvis med.

– Det är en panikåtgärd på det sättet att ledningen går alldeles för fort fram. Det har också varit vår kritik från början. På det här sättet riskerar man att kasta ut barnet med badvattnet eftersom att det finns så många frågetecken som måste rätas ut, säger han till dagensmedia.se och fortsätter:

– Hur kommer den nya tidningen vi ska göra att se ut? Och hur ska våra betallösningar på nätet se ut? Det är den kombinationen som bestämmer hur det ska gå för oss i framtiden men vi vet fortfarande ingenting om det.

Thomas Berglund menar att de många "osäkerhetsmomenten" riskerar att sänka Svenska Dagbladet.

– Bortsett från att det är väldigt sorgligt att så många medarbetare ska känna att deras jobb är i fara så tycker vi att ledningen spelar ett väldigt högt spel.

Han är också mycket kritisk till ägaren Schibsteds agerande.

– Vi anser att Schibsted har tillräckliga muskler för att kunna sköta det här på ett helt annat sätt. I höstas slapp vi visserligen undan ganska lindrigt men då drabbades Aftonbladet väldigt hårt och det är jättetråkigt.

Med muskler syftar Thomas Berglund på verksamheter som kassakon Blocket.

– Blocket var ju en del av Aftonbladet tills Schibsted såg vilken oerhörd succé sajten var och lyfte ut den. Så visst finns det verksamheter som gör en oerhörd vinst som skulle kunna användas till att tackla det här. Jag tror att många på golvet ifrågasätter deras sätt att agera.

Själva förslaget – att kapa 50-60 tjänster – har facket inte varit med och förhandlat om.

– Det är de givna ramarna för de kommande förhandlingarna om hur vår organisation ska se ut i framtiden. Det enda vi egentligen kan säga är att det är en oerhörd massa medarbetare som tvingas lämna.

Kom beskedet som en överraskning?

– Det tror jag. Många hade nog befarat det värsta men samtidigt hoppats på ett bättre besked. De flesta är nog ganska chockade.

Ett förslag på avgångsvederlag har lagts och nu väntar tuffa förhandlingar med ledningen.

– Jag kan inte kommentera hur grundförslaget ser ut men det är det vi ska förhandla om nu.

Är det rimligt att tro att allt kan lösas med avgångsvederlag?

– Nej och där är vi väldigt rädda. Tidigare neddragningar har vi alltid lyckats lösa på frivillig basis, men nu pratar vi om 40 personer på redaktionen. Det är klart att vi har vissa farhågor om att det kan bli tuffare den här gången.

Även den nya organisationen kommer bli föremål för förhandlingar.

– Vi ska lägga ett pussel där vi är 40 medarbetare mindre. Vi får se hur vi får ihop det.

Svenska Dagbladet har 280 anställda varav 175 på redaktionen.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.