Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket: "Läget är illa, men inte förtvivlat"

Publicerad: 8 april 2013, 06:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:49

UPPDATERAD. I slutet av förra veckan gick deadline ut för att söka DN:s nya avgångsvederlag, som beskrivits som "snålast i branschen". Enligt fackklubbsordförande Anders Forsström är stämningen nedstämd och orolig.


Det var i början av mars som Dagens Nyheter berättade att 80 personer, varav 50 på redaktionen, ska bort.

Totalt vill DN kapa personalkostnaderna med 20 procent. Något som ska ske med ett avgångserbjudande som av tidningens fackklubbsordförande Anders Forsström kallat för "snålast i branschen".

Sista dag att ansöka var i torsdags förra veckan. DN:s chefredaktör Peter Wolodarksi ville under måndagsförmiddagen inte berätta hur många som har sökt.

– Vi måste informera personalen innan vi pratar publikt, så just nu finns inget att säga, skriver han i ett sms till Dagens Media.

Anders Forsström uppskattar dock att det fattas ungefär 15 procent för att nå ledningens önskemål – vilket kan innebära att resterande tjänster måste kapas via uppsägningar.

– Jag har ingen exakt siffra men det är i alla fall inte uppe i den nivå som ledningen vill. Men det är på god väg. Läget är illa, men inte förtivlat, säger han till Dagens Media.

Är det rimligt att anta att personalen kan minskas så mycket som ledningen vill med de här avgångsvederlagen?

– Det tror jag inte. Det har varit nära men det når inte ända fram.

Blir det uppsägningar?

– Det vet jag faktiskt inte.

Hur är stämningen på tidningen nu?

– Det är väl både nedstämt och oroligt. De som är yngst och nyast är oroliga och det är också sorgligt att så många slutar. Samtidigt gör vi väldigt pigg journalistik nu med många stora avslöjanden och agendasättande texter.

Nyligen stod det även klart att ledningen vill göra sig av med växeln och vaktmästeriet på DN. Något som Anders Forsström är kritisk mot.

– Det är under förhandling men vi är kritiska. Journalisterna behöver vaktmästeri och växel så det är väldigt tråkigt. Det kan också finnas skäl att dra ner på vaktmästeriet som företaget vet bättre än jag.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.