Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket: "Kallade till förhandlingar om uppsägning"

Publicerad: 19 Juli 2012, 07:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:16

En kallelse har gått ut till fackklubben på Kompetens i Skåne angående uppsägningar. Dagensmedia.se har pratat med Journalistförbundets representant Sandra Stendahl om kallelsen.


Ämnen i artikeln:

Kompetens i Skåne

Sydsvenskan sjösatte under förra hösten ett sparpaket som innebär stora nedskärningar för tidningen och i december gick också Anette Östergren, vd på SDS-ägda Kompetens i Skåne, ut och varnade för nedskärningar även på bemanningsföretaget.

Nu bekräftar Journalistförbundets representant Sandra Stendahl att fackklubben på Kompetens i Skåne kommer gå in i förhandlingar med ledningen i augusti.

– Vi är kallade till förhandlingar om uppsägning. Det är något som vi visste var på gång, men inte så tidigt. Det här är första gången vi blir meddelade om förhandlingarna svart på vitt, säger hon till dagensmedia.se.

Kallelsen ska ha varit kortfattad, men enligt Sandra Stendahl ska ledningen ha angett att förhandlingarna kommer sig av arbetsbrist.

– Anledningen sägs vara att vi förlorar TV4 och att flera andra stora kunder signalerat att de vill dra ner. TV4 signalerade tidigare att de ville avsluta samarbetet med oss, men har haft bemanning tills nu. Nu vill de helt avsluta samarbetet, säger hon.

Hur har reaktionerna bland de anställda varit?

– Det är jättetråkigt så klart. Vi har precis kommunicerat ut detta, så vi har inte fått så många  reaktioner än. Vi har också varit noga med att säga att vi inte vet mer om omfattningen.

Vad kan ett eventuellt varsel innebära?

– Vi i klubben är oroliga för att det kan leda till fler vikarier i bemanningsföretagen när de drar ner på antalet heltidsanställda. Det är väldigt oroande om fler har otryggare arbetsförhållanden i en otrygg bransch.

Vad har ni för strategier för förhandlingarna?

– Vi kommer gå in i förhandlingarna med förhållningssättet att våra medlemmar ska ha trygga anställningsformer. Sedan ska vi se över hur stora tapp det gäller och hur många uthyrningstimmar. Att förlora en kund behöver inte betyda att man måste skär ner i personalen.

Dagensmedia.se har sökt Anette Östergren, vd på Kompetens i Skåne.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kompetens i Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.