Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Facket: ”Det är otroligt olyckligt”

Publicerad: 21 Mars 2012, 12:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:28

Schibsted Sverige startar ett eget bemanningsbolag som bland annat ska sköta rekrytering och bemanning till koncernens redaktioner. Men Aftonbladets fackklubb ser inte med blida ögon på tilltaget.


Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet

Bemanningsbolag för ofta kritik för att ha sämre villkor för sina medarbetare än de fast anställda på företagen där de är inhyrda. Tidningen Journalisten har tidigare berättat att anställda inom Bonniers bemanningsbolag Marieberg Media har sämre löner än de anställda på Dagens Nyheter, och man har även sämre semestervillkor och längre arbetsdagar.

– Vi har förstått att bemanningsföretagen är här för att stanna och vi förstår att Schibsted vill hålla pengarna inom koncernen. Men det är otroligt olyckligt att man väljer att gå den här vägen. Vi vill att alla ska gå under samma villkor som de anställda på Aftonbladet, säger Jenny Ågren, fackklubbens ordförande på Aftonbladet.

Aftonbladet jobbar idag med bemanningsföretaget Mediakompetens, men det avtalet går ut vid årsskiftet. Tidningen har idag cirka 35 medarbetare därifrån.

– Självklart skapar det här stor oro. Vi vet inte om medarbetarna från Mediekompetens blir överflyttade till det nya bolaget eller vad som händer.

Enligt Jenny Ågren har Schibsteds ledning sagt att fackklubben ska få vara delaktiga i att förhandla fram villkoren för de anställda i det nya bemanningsbolaget.

– Men vi vet inte hur pass delaktiga vi får bli. Vi hoppas på att få vara med och fatta beslut om villkor och så vidare.

I samband med att Schibsted idag fattade beslutet om att starta bemanningsbolaget överräckte klubbstyrelsen på Svenska Dagbladet en namninsamling som genomförts på redaktionen de senaste veckorna.

Totalt har 88 personer skrivit under.

Fackklubben framförde att den var negativ till hur bemanningsföretag systematiskt används för att fylla både kortsiktiga och långsiktiga vakanser, och lade samtidigt fram sin syn på vad detta innebär för sammanhållningen på redaktionen.

Representanterna för både Svenska Dagbladets och Aftonbladets fackklubbar reserverade sig mot beslutet och ska träffas inom kort för att diskutera hur de ska förhålla sig till Schibsteds beslut i det fortsatta fackliga arbetet.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.