Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Facebook tecknar avtal för nyhetsdelning med News Corp i Australien

Publicerad: 16 mars 2021, 08:20

Facebook har tecknat sitt första avtal med ett nyhetsbolag kring betalning för publicistiskt innehåll i Australien.

Montage: Getty Images

Facebook har ingått i ett treårigt avtal med mediebolaget News Corp i Australien. Avtalet gäller ersättning för nyhetsinnehåll som publiceras på Facebook.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Som Dagens Media och många andra medier rapporterat om blockerade Facebook i februari alla nyheter på plattformen för användare i Australien. Agerandet väckte mycket kritik från inte minst publicister världen över.

Facebook kontrade med att det var en markering mot en ny australisk lag som gör gällande att Facebook, men även Google, måste betala nyhetsproducenter/bolag för att få dela deras artiklar.

Facebook hävde dock relativt snabbt blockeringen och tecknar nu sitt första avtal med mediejätten News Corp som ägs av mediemagnaten Rupert Murdoch. Avtalet handlar om att Facebook nu ska betala News Corp-ägda medier i Australien. Det rapporterar flera medier, bland annat TT och Omni. 

News Corp äger runt två tredjedelar av Australiens dagstidningar. Mediebolaget var en av de aktörer på publicistsidan som lobbade för en betalmodell som tvingar Facebook och Google att betala för innehåll som medför att läsare/användare och annonspengar i hög grad tillfaller stora it-jättar.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev