Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens yrkan avslås – domstolsförhandlingarna i Happy Green-målet fortsätter

Publicerad: 30 september 2021, 06:25

Expressens försök att stoppa målet kopplat till annonsören Happy Green har fått nej i såväl Stockholms tingsrätt som i Svea hovrätt.


Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström

I juli förra året rapporterade Dagens Media att konsumentombudsmannen valt att stämma Expressen och dess annonsör Happy Green. Bakgrunden var att Happy Green i en annons som såg ut som en nyhetsartikel ska ha påstått att rödbetsjuice och mynta-te skyddar mot cancer samt att basilika fungerar i stället för värktabletter. Något konsumentombudsmannen menar strider mot marknadsföringslagen.

Expressens chefredaktör Klas Granström kommenterade konsumentombudsmannen stämningsansökan så här när den kom.

– Vi delar inte KO:s uppfattning utan anser att de har fel. Vi kommer att tillbakavisa det här när vi får handlingarna skickade till oss.

Så skulle också ske. Expressen har nämligen yrkat att målet ska avslås med hänvisning till Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), men har fått nej i såväl Stockholms tingsrätt som i Svea hovrätt. Det rapporterar Dagens Juridik.

Expressen hävdar nämligen att de aktuella artiklarna är redaktionella och inte har tagits fram på uppdrag av Happy Green. Däremot har det faktum att Happy Green i anslutning till artiklarna haft annonsplats varit förvirrande, medger tidningen. 

Men de två domstolsinstanserna har alltså inte valt att lyssna på Expressens invändningar, vilket innebär att stämningen ligger kvar i Stockholms tingsrätts särskilda domstol Patent- och marknadsdomstolen där mål och ärenden om immaterialrättsliga, konkurrensrättsliga och marknadsföringsrättsliga hamnar.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev