Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens USA-korrespondent skjuten av polis

Publicerad: 1 juni 2020, 06:17

I fredags kväll, lokal tid, sköts Nina Svanberg av polis i samband med att hon bevakade oroligheterna i Minneapolis.

Foto: Jackeline Perez

I helgen sköts Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg i benet när hon var på plats i Minneapolis för att rapportera från demonstrationerna efter George Floyds död.


Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström

Det var den 25 maj som den 46-årige svarta amerikanen George Floyd gick bort efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. Hans död har rört upp starka känslor i USA och det har hållits demonstrationer mot rasism och övervåld mot svarta på flera platser i landet.

I helgen var Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg på plats i Minneapolis för att rapportera från en av demonstrationerna när hon besköts med en gummikula av polis.

– Det var en grupp journalister som fotade polisen, det var uppenbart att vi var media. Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer. Jag kände att jag var träffad i benet. Jag försökte ta skydd bakom en bil för att inte bli träffad igen. Sen kom tårgasen. Jag hade gasmask på mig men tappade orienteringen. Men jag lyckades hitta de andra journalisterna och vi tog oss till en gränd, säger hon till den egna tidningen.

Enligt amerikanska medier ska polisen vid upprepade tillfällen ha avfyrat gummikulor och tårgas mot protestanter samt attackerat journalister.

Expressens chefredaktör Klas Granström tycker att det är anmärkningsvärt.

– Att press inte kan arbeta fritt och utan fara för egen säkerhet är oacceptabelt och de exempel på hur amerikanska myndigheter agerar mot journalister utgör ett skrämmande mönster i ett demokratiskt land. Men det visar samtidigt hur viktig journalistiken är för att synliggöra den samhällsutveckling som sker, säger han till Expressen.

Flera medieföretag har efter George Floyds död tagit ställning för svartas rättigheter, rapporterar Deadline. Ett exempel är ViacomCBS som valt att hålla svart i rutan i exakt 8 minuter och 46 sekunder, vilket var den tid det tog innan George Floyd gick bort. På så sätt vill ViacomCBS uppmärksamma George Floyd och andra som fallit offer för rasism och övervåld.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenKlas Granström

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev