Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressens Ulf Nilson försvarar krönika om "pursvenskar"

Publicerad: 15 December 2010, 09:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

”Pursvenskarna” håller på att avskaffa sig själva – och det muslimska inflytandet växer. Det skriver Expressenmedarbetaren Ulf Nilson i en krönika, som väcker heta känslor.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det var i gårdagens Expressen som Ulf Nilsons krönika – som tar sin utgångspunkt i sprängdådet i Stockholm – publicerades.

Bland annat ondgör han sig över det ökande ”muslimska inflytandet” i Sverige:

”Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer. Kort sagt: vi befinner oss i krig”, skrev Ulf Nilson i krönikan.

På nätet har budskapet mött skarp kritik.

"Det har länge varit obegripligt varför spaltutrymme ges åt Ulf Nilson. Kan han inte skriva på Politiskt inkorrekt, som sina meningsfränder?”, twittrar Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan.

Johan Wirfält, chefredaktör för Rodeo: "Ulf Nilsons rader om "pursvenskar" bör vara bland det brunaste en svensk journalist tillåtits skriva sedan 30-talet. Någon form av gräns har passerats i och med publiceringen av Ulf Nilssons krönika i dagens Expressen. Ska bli intressant att se följderna".

Ulf Nilson försvarar sin text och avfärdar Johan Wirfälts kritik.

– Det är en oerhört löjlig kommentar, att jämföra det här med någon slags nazism. I texten för jag ett statistiskt resonemang som utan tvekan är riktigt. Jag antar att man har rätt att föra fram fakta, säger Ulf Nilson, till dagensmedia.se.

Tror du inte att texten spär på eventuella motsättningar i samhället?

– Det är möjligt att man gör det, men den risken får man ta. Det jag önskar är att uppmana till större ansträngningar att genomföra en bättre integration. Önskemålet är att de invandrare som kommer hit får ett jobb så att de kan leva ett knegarliv som vi andra.

Ulf Nilson hyllas även av den högerextrema sajten Politiskt Inkorrekt.

”Den gamle räven Ulf Nilson har skrivit en ny nagelbitare i sin spalt. Han lyckas få våra tankar på pränt tillika publicerat i den annars så islamvurmande och vänstervridna Expressen”, skriver sajten.

– Det håller jag inte med om heller. Expressen har i alla tider betraktats som en lätt kristlig tidning, säger Ulf Nilson, om omnämnandet på sajten.

Dagensmedia.se. har sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, samt Per-Anders Broberg, biträdande chefredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.