Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressens Thomas Mattsson om mannen som PO-anmälde: ”Lite tragiskt”

Publicerad: 23 Februari 2015, 15:30
Uppdaterad: 2 Mars 2016, 10:09

Expressens PO-anmälda avslöjande, där tidningen avpixlade Avpixlat-skribenter, frias från klander.


Ämnen i artikeln:

Expressen

I december 2013 gjorde Expressen flera uppmärksammade avslöjanden där man publicerade namn och bild på flera personer som skrivit på den främlingsfientliga sajten Avpixlat anonymt.

Avslöjandet gick på löpet, i papperstidningen och på nätet. Det fanns även filmade konfrontationer med Avpixlat–skribenterna på Expressens sajt. Inne i tidningen var huvudrubriken ”Nya näthatare”.

Publiceringen innehöll även exempel på grova påhopp som postat anonymt på Avpixlat av personerna som avslöjades.

En av personerna som avslöjades anmälde publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman. Anmälaren anser att publiceringen av hans namn saknar allmänintresse, att han blivit kränkt och grovt förtalad inför miljoner svenskar.

Pressombudsmannen anser att eftersom personen gått ut på en offentlig arena med starka kontroversiella politiska åsikter är det försvarligt att återge anmälarens åsikter och hans identitet i tidningen.

Pressens opinionsnämnd går på samma linje och friar Expressen för publiceringen.

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen.

– Det är förstås ett välkommet besked att PON tycker att det är rimligt att tidningar granskar vilka som sprider främlingsfientlighet på hatsajter, men samtidigt ett ganska odramatiskt beslut - reportrarna David Baas och Christian Holmén har redan fått "Guldspaden" och nominerats till "Stora Journalistpriset" för sina avslöjanden, säger han till Dagens Media.

Hur resonerade ni kring publiceringen från början?

– Jag föreställer mig att vi resonerade ungefär som Aftonbladet och Västerbottens-Kuriren gjort de senaste veckorna: vi publicerade det som var av allmänintresse för att man ska förstå hur det kan piskas upp rasistiska stämningar i det offentliga rummet.

Trodde ni att publiceringen riskerade att anmälas?

– Här är det ju främst en person, en docent, som anmält Expressen till alla tänkbara myndigheter och till PO. Allt har avvisats, anmälan efter anmälan, och då har han överklagat till PON och fått nej där också nu. Det är lite tragiskt, egentligen, för den här mannen har uppmuntrats till allt detta på samma hatsajter som han spred näthat på.

Är det vanligt att ni anmäls av ”nät-troll” som ni granskar?

– Det vanliga är ju annars att det på hatsajter och i sociala medier sprids lögner om etablerade medier, som att vi gjort oss skyldiga till "olaga dataintrång" eller att vi för gigantiska "åsiktsregister", säger han och fortsätter:

– Inget av detta är ju sant, men om man lever sitt digitala liv på undervegetationssajter så kanske man tror på sånt och då är det ju faktiskt tragiskt. De som startar sådana rykten vet förstås att det är påhitt, men gör det ändå på grund av att man har en främlingsfientlig agenda och därför vill ifrågasätta etablerade medier.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.