tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens stjärnreporter bestulen på arbetsdator

Publicerad: 23 augusti 2010, 06:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

I Expressen-medarbetarens dator fanns bland annat flera tips och 3500 telefonnummer till kända människor. "Det kan vara känsligt", säger Tommy Schönstedt.

Ämnen i artikeln:

Expressen

SE

Staffan Erfors

brandarena@almatalent.se


Expressenveteranen Tommy Schönstedt är en av Sveriges mest meriterade nyhetsreportrar. Det var Tommy Schönstedt som avslöjade att kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle förlova sig.

Genom åren har Tommy Schönstedt gjort sig känd som en reporter med både nyhetsnäsa och ett omfattande kontaktnät.

Nu riskerar känsliga uppgifter komma ut efter att Schönstedts jobbdator stulits.

Det var i lördags som Expressen-reportern tjänstgjorde i Expressens valstuga på Sergels Torg i Stockholm. Tidningen har sedan en tid en valstuga på plats på Sergels Torg där företrädare för olika politiska partier bjuds in. Flera medarbetare på Expressen är på plats i valstugan för att möta läsare och politiker.

I lördags tjänstgjorde reportern Tommy Schönstedt i valstugan när en tjuv slog till.

-Jag hade datorn inlåst i ett skåp men tog fram den ett tag för att hjälpa min kollega Janne Düsing att sända bilder till redaktionen, berättar Tommy Schönstedt.

Tommy Schönstedt hade datorn under uppsikt när en besökare kom in i valstugan.

-Det var en kille i röd jacka som kom in och surfade på de fasta datorer vi har i valstugan, säger Tommy Schönstedt som för ett kort ögonblick inte hade datorn under direkt uppsikt.

-Det var då han slog till, det skedde väldigt hastigt. Han försvann blixtsnabbt, säger Tommy Schönstedt, som är bekymrad över att hans arbetsdator blivit stulen.

I datorn hade Tommy Schönstedt bland annat 3 500 telefonnummer - många av telefonnumren är hemliga och går till offentliga personer.

- Ja, jag har nog tidningens största telefonbok, säger han.

Flera av telefonnumren går även till tipsare och andra källor.

- Men jag har inte skrivit ut “tipsare” i telefonlistorna så det framgår inte, säger Tommy Schönstedt som dock medger att det kan vara känsliga uppgifter som nu är på drift.

-Jag hade en del tips som var lagrade och det kan vara känsligt, säger Tommy Schönstedt som hoppas att datortjuven rensar hårddisken.

- Om det var en “vanlig” tjuv så är det väl så de gör, att de rensar hårddisken från allting och sedan säljer den, säger Tommy Schönstedt och berättar att datorns batteri var på väg att ta slut.

- Så om han inte kollade mailen direkt efteråt så bör det inte vara någon fara. Men det är klart att det är besvärligt och jag har varit tvungen att byta lösenord till Facebook och mejlprogram och en massa andra koder.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev