Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressens reporter fälls för vapenbrott

Publicerad: 18 Maj 2012, 08:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:22

UPPDATERAD. I dag föll domen mot de Expressenmedarbetare som var inblandade i köpet av ett vapen i Malmö.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Klockan 11.00 i dag meddelades Malmö tingsrätts dom. Tre medarbetare på Expressen fälls.

Det var i oktober 2010 som reportern Diamant Salihu på uppdrag av sina chefer köpte ett illegalt vapen i Malmö, och senare lämnade över det till polisen.

Diamant Salihu fälls nu för vapenbrott, och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter, a 480 kronor.

Den tidigare nyhetschefen Andreas Johansson, som arbetar för Dagens Industri, fälls för anstiftan till vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a 450 kronor.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson fälls även han för anstiftan till vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a 1000 kronor.

Till dagensmedia.se säger Thomas Mattsson att han känt ett starkt stöd från branschorganisationer, kollegor och konkurrenter.

– Tingsrättens tolkning av hur Expressens undersökande journalistik ska bedömas känns därför inte som sista ordet när det gäller publicistiken. Men juridiken, den är ju resultatet av en rent rättslig bedömning och den måste vi nu analysera med våra ombud från Danowsky & Partners. Vi hoppas förstås på en friande dom i högre instans, man ska komma ihåg att det som kom i dag inte var en lagakraftvunnen dom, och fortsätter:

– Varje fall är unikt, men reportern Diamant Salihu gjorde ett bra journalistiskt jobb och självklart kommer Expressen också nästa gång att kontakta polisen och vilja lämna över ett illegalt vapen om det hamnar i våra händer. Det är samhällsviktigt att polisen får sådana vapen, även om det finns såklagare som senare vill straffa journalisterna som gör gatorna lite säkrare för vanligt folk.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.