Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens ovanliga etta

Publicerad: 19 september 2010, 08:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

Valdag. Då sätter Expressen sin ledare, med ett anti-SD-budskap, på ettan.


Expressen tar i dag tydligt avstånd från Sverigedemokraterna - även på förstasidan.

Ett för svenska medier ovanligt grepp.

"Normalt har söndagstidningarna en särskilt spalt där vi tipsar om långläsning och bra saker som är söndagsexklusiva. Men i dag står det:”NEJ! I dag röstar vi för Sverige mot främlingsfientligheten”, skriver chefredaktören Thomas Mattsson på sin blogg.

Konkurrenten Aftonbladet har också politik på förstasidan, då man uppmanar läsarna att gå med i kampanjen "Vi gillar olika", även den riktad mot Sverigedemokraterna.

Medierna i allmänhet och kvällspressen i synnerhet har under valrörelsen anklagats för att ha politiserats. Framför allt menar många att Expressen tagit ställning mot Mona Sahlin även på nyhetsplats. Thomas Mattsson har konsekvent förnekat ett ställningstagande och istället menat att rubrikerna speglar det rådande opinionsläget.

I till exempel Storbritannien är det vanligt att tidningarna tar tydlig ställning för eller emot partier, även på förstasidor och löpsedlar.

När Dagensmedia.se talade med ett antal branschbedömare i maj i år om den brittiska pressens bevakning av valet var de överens om att vi antagligen inte skulle få se några politiska förstasidor och löp i den svenska valrörelsen.

Något som alltså nu sker, på valdagen 2010.

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev