Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Expressens matsajt Mitt kök hackad av "Islamiska staten"

Publicerad: 9 mars 2015, 06:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Expressens matsajt Mitt kök har hackats av någon som utger sig för att representera terrorgruppen Islamiska staten.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det var under söndagsmorgonen som Expressen upptäckte att Mitt kök hackats. Arbetet med att återställa sajten pågick under dagen och trafiken har under tiden pekats om till expressen.se.

– Polisen är informerad och den här hackningen anmäls som ett olaga dataintrång. I går var det Västerås Flygplats som drabbades och i dag är det en stor mediesajt, detta är ett oskick men samtidigt en påminnelse om samhällets sårbarhet och ökade behov av IT-säkerhet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett pressmeddelande.

Under söndagen stängde Expressen även ner sina bloggar som ett led i arbetet att kartlägga dataintrånget. Bloggarna har dock inte hackats.

– Jag beklagar att den som försökt störa en journalistisk verksamhet har lyckats, men har stort förtroende för Expressens IT-organisation. Vår nyhetsförmedling har inte påverkats, vi har hela tiden rapporterat som vanligt om det som skett i omvärlden och på vår egen sajt, säger Thomas Mattsson.

I nuläget fungerar Mitt kök som den ska igen. Vem som ligger bakom hackningen är fortfarande oklart.

– Min bedömning är att hackningen inte var riktad mot Mitt kök. Sajter över hela världen, senast i Kalmar, Västerås och Enskede har drabbats och inget tyder på att Mitt kök valts ut aktivt, säger Thomas Mattsson till Dagens Media.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.